1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Животновъдите ще подават електронно данните от фермите си

Животновъдите ще подават електронно данните от фермите си

Модулът се тества, очаква се скоро да заработи

Модулът на системата ВетИС за животновъди, за уведомление по електронен път се подготвя. Към момента той не функционира още. Това каза в студиото на Агро ТВ д-р Георги Атанасов, който е директор на Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в Българската агенция по безопасност на храните. Той каза също, че е добра идеята на Иван Христанов от "Продължаваме Промяната", който настоява системата да стане публичен регистър, като според него това ще предотврати съществуващите измами.

„Системата към момента непрекъснато се обновява. С цел да бъдат улеснени стопаните, модулът е подготвен, но към момента непрекъснато се тества. Т.е. стопаните участват във ветеринарната информационна система, като все още подават писмено уведомленията, които се представят на регистрираните ветеринарни лекари, за да могат да бъдат качени в системата. Това са данни като раждания, търговия на животните, придвижване на животни, смърт, клане за собствена консумация. Всичко това се подава все още писмено. Техническото обезпечаване на системата е налице и всеки един момент този модул би трябвало да започне да работи, за да могат да се улеснят животновъдите“, заяви д-р Георги Атанасов, директор на дирекция ЗХОЖ, БАБХ.

Той отчете, че намалява броят на продуктивните животни в страната, което според него се дължи на нисък икономически интерес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.