1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Животновъдите в очакване да се реши проблемът с пасищата

Животновъдите в очакване да се реши проблемът с пасищата

Депутатът Албена Симеонова внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Дългогодишният проблем с достъпа на местните животновъди до пасища е на път да се реши. Това става възможно, след като депутатът Албена Симеонова внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

„Сега местните животновъди ще бъдат с предимство при тези търгове. Разбира се, за да не стане хаос, решението е договорите, които са сключени в момента, да изтекат и тогава вече ще влезе в сила. Случва се така, че фирми, които са от далечни дестинации на 50 и 100 повече километри, успяват да спечелят местните търгове за пасищата и нито си водят животните на паша, нито местните животновъди могат да ползват въпросните пасища. За тези пасища съответните фирми получават субсидии, което е една немалка сума и тези, които най-много страдат, са местните животновъди. В повечето случаи малките животновъди и фамилните фермери не могат да стигнат до тези пасища. Това води до намаляване на техните приходи, защото в момента се плаща на глава животно и допълнително за пасища и ако ти не владееш местното пасище първо - да пашуваш и второ - да получиш допълнителна субсидия за тези пасища, всъщност си доста неконкурентоспособен“, коментира Албена Симеонова, народен представител от Зелено движение, Демократична България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.