1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Британските рибари ще получат компенсации

Британските рибари ще получат компенсации

Проблеми има и при търговията с други хранителни суровини

Британското правителство обеща на рибари и търговци на рибни продукти финансова подкрепа. Парите трябва да послужат като компенсации за щети в размер на 23 милиона лири заради Брекзит.
 
От официално съобщение на финансовото министерство става ясно, че всяка компания, понесла загуби заради усложнените процедури за износ на риба и морски продукти в посока ЕС, ще може да заяви до 100 хиляди паунда еднократна помощ. След излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз много търговци на Острова изпаднаха в сериозни затруднения. Камионите със стоките се бавят по границите, пресните плодове и зеленчуци се развалят, тъй като митническите формалности и проверките за безопасност на храните задържат транспорта. От това са засегнати и рибарите. Някои английски и шотландски кораби дори предпочетоха да разтоварят улова си в Дания, вместо у дома, за да може рибата да отиде направо на вътрешния пазар.
 
Проблеми има и при търговията с други хранителни суровини. Производителите на колбаси се оплакват, че холандските власти задържат тонове свински субпродукти, нужни за направата на наденици и пастети. Според новите правила изнасяните за Великобритания храни трябва да бъдат проверени за болести и замърсители. Това забавя доставките, а потърпевши са крайните потребители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.