1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Британските рибари са недоволни от новите правила

Британските рибари са недоволни от новите правила

Най-яростната им критика е срещу бюрократичните изисквания

С повече от 20 камиона шотландски рибари протестираха в правителствения квартал на Лондон срещу новите правила, които трябва да спазват след излизането на Великобритания от Европейския съюз. Най-яростната им критика е срещу бюрократичните изисквания.
 
Някои от камионите носеха надписи като "Некомпетентно правителство руши индустрията за морски дарове", или "Брекзит товар". Според организаторите на протестното шествие целият бранш е пред колапс. Недоволството на рибарите е заради забавянето при износа на техния улов, което им причинява огромни финансови загуби. В резултат на новите правила за търговия между Великобритания и Европейския съюз при хранителните стоки се налагат строги проверки за безопасността на продуктите, както и митнически контрол. Така вместо един ден, пътуването на един товар с британска риба от Острова до Континента отнема четири.
 
При референдума за Брекзит през 2016 година повечето британски населени места, зависещи до голяма степен от рибарството, гласуваха за излизане от Общността. Едва сега обаче хората там осъзнават с какви ограничения ще се сблъскват занапред, най-вече от бюрократично естество, коментират от бранша. Има фрапантни случаи, при които износители на морски деликатеси трябва да набавят 400 страници документи, за да доставят стоката си в Европейския съюз.
 
С акцията си в Лондон рибарите искат да привлекат общественото внимание към своите проблеми. Заради бюрократичните пречки десетки фирми от Шотландия вече са се отказали от износ в посока Континента, обвинявайки властите от двете страни на Ламанша в некомпетентност.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.