1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕК активира кризисни мерки за подкрепа на сектор Рибарство

ЕК активира кризисни мерки за подкрепа на сектор Рибарство

Тази стъпка идва в допълнение към временната рамка за кризи, която позволява на страните да предоставят подкрепа чрез държавна помощ

Нови кризисни мерки в подкрепа на рибарството и аквакултурите активира Европейската комисия. Съответният механизъм на Европейския фонд за море, рибарство и аквакултури трябва да донесе незабавно облекчение на операторите в секторите чрез финансова компенсация за техните икономически загуби и допълнителни разходи. 
 
Това ще даде възможност на държавите членки да предоставят финансова компенсация на операторите за пропуснати доходи поради текущото смущение на пазара, както и помощ за съхранение на организации на производители. Тази стъпка идва в допълнение към временната рамка за кризи, която позволява на страните да предоставят подкрепа чрез държавна помощ.
 
В тази връзка комисар Виргиниюс Синкявичюс, който отговаря за околната среда, океаните и рибарството, поясни, че мярката се налага заради високите цени на енергията и суровините, от които е засегнат целия сектор. Той изтъкна, че тези кризисни мерки не трябва да възпрепятстват дългосрочните усилия за структурен енергиен преход в секторите на рибарството и аквакултурите за постигане на целите на Зелената сделка.
 
Механизмът позволява на държавите да предоставят два вида кризисни мерки - финансова компенсация за пропуснатите доходи и допълнителните разходи, произтичащи от текущото смущение на пазара. Допълнителните енергийни разходи могат да бъдат покрити от компенсацията, ако са свързани със смущенията на пазара, причинени от военната агресия на Русия срещу Украйна. Както и финансова компенсация за организациите на производители, ако прилагат механизма за съхранение на общата организация на пазарите. Този механизъм позволява на организациите на производителите да съхраняват продуктите на своите членове като начин за осигуряване на задоволително ниво на цената на пазара.
Мярката влиза в сила със задна дата от 24 февруари, когато Русия нападна Украйна, и ще важи до края на годината. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.