1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. ЕС с предложения за опазване на рибата тон

ЕС с предложения за опазване на рибата тон

Да има и схема за проверка на плавателни съдове в открито море, предлага Европейският съюз

Четири амбициозни предложения за следващата сесия на Комисията по рибата тон в Индийския океан публикува Европейският съюз. Срещата ще се проведе от 8 до 12 май, а целта е да се подобри опазването на рибата тон и управлението на риболова. 
 
Според научния комитет на комисията за рибата тон сегашното състояние на запасите и нивото на риболов в Индийския океан не са устойчиви. Заедно с новите предложения, ЕС внесе възражение срещу резолюция относно управлението на плаващи устройства за улов на риба.
 
В предложенията на Брюксел е предвиден многогодишен план за управление на тропическа риба тон, за да се подобри състоянието на трите запаса в тези води. Този план ще продължи 3 години и ще намали нивото на улова в съответствие с научните препоръки. Многовидови планове бяха успешно приети и изпълнени от други регионални организации за управление на рибарството,  но това ще бъде първият за Индийския океан. ЕС предлага пропорционално намаляване на улова, като взема предвид както текущото ниво на улов за всяка страна в региона, така и техния статус на развитие, за да се гарантира, че развиващите се държави се третират справедливо.
 
Да има и схема за проверка на плавателни съдове в открито море, предлага Европейският съюз. Осигуряването на инспекция на риболовните кораби е един от най-важните и ефективни инструменти за гарантиране на спазването на правилата и за борба с незаконните, недекларирани и нерегулирани риболовни дейности. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.