1. Начало
  2. Новини
  3. Аквакултури
  4. Одобрена е позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Одобрена е позицията на България за предстоящото заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

В областта на земеделието Председателството и Комисията ще представят информация относно проверка на пригодността на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните

Правителството одобри позицията на Република България за предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 11 - 12 декември 2022 г. в Брюксел, Кралство Белгия.

В рамките на заседанието в областта на рибарството се очаква постигане на политическо споразумение по предложението за Регламент за определяне за 2023 г. на възможностите за риболов на определени рибни запаси и групи рибни запаси в Средиземно и Черно море, както и за риболовните кораби на Съюза в някои води извън Съюза, на възможностите за риболов на някои дълбоководни рибни запаси за 2023 г. и 2024 г.

В областта на земеделието Председателството и Комисията ще представят информация относно проверка на пригодността на законодателството на ЕС за хуманно отношение към животните. Страната ни споделя тезата, че с цел защита на хуманното отношение към животните и създаване на по-справедлива конкуренция за земеделските производители в държавите членки, възприемането на хармонизиран подход на ниво ЕС е от съществено значение. Въпреки това, обръщаме внимание, че предвид настоящата икономическа ситуация в Европа, подходът към промени в законодателството, касаещи хуманното отношение към животните, трябва да бъде постепенен и разумен, за да не се застраши икономическата жизнеспособност на фермерите и устойчивостта на продоволствената осигуреност в Съюза.

Комисията и делегациите на държавите членки ще обменят мнения относно състоянието на селскостопанските пазари, по-специално в резултат на нашествието в Украйна. В случаите на висока степен на несигурност и пазарни смущения, вкл. от продължаващите в Украйна военни действия, трябва да продължи осигуряването на своевременна извънредна подкрепа за засегнатите селскостопански сектори. За финансирането на тези извънредни мерки следва да се използват всички налични възможности и инструменти, сред които и кризисният резерв. Затрудненията при осигуряване на торове несъмнено ще се отразят неблагоприятно върху формирането на добивите от новата реколта.

Комисията ще представи информация относно Стратегическите планове на ОСП и текуща ситуация и новите предизвикателства пред държавите членки. През настоящата седмица се очаква Стратегическият план по ОСП на България да получи одобрение от службите на Комисията. Загрижени сме заради ежедневните предизвикателства, пред които е изправен секторът, като повишаване на цените, инфлацията, световните пазарите, което довежда българските земеделски стопани до невъзможност да поддържат стопанствата си, както и да адаптират бизнеса си към новите условия. В тази връзка е важно да има възможност за гъвкавост при възникване на необходимост от адаптация на стратегическите планове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.