1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Био-то: Защо другите страни препускат напред, а ние - назад

Био-то: Защо другите страни препускат напред, а ние - назад

Стоилко Апостолов: ЕС иска 25% биоплощи, а ние не можем да минем 2%

Увеличаване на биоплощите и потреблението на биопродуктите - как тези големи европейски амбиции намират отражение у нас. За съжаление, в страната ни има низходяща тенденция през последните години – през това лято само за два месеца около 200 души са се отказали от биоземеделието, заяви Стоилко Апостолов, управител на фондация Биоселена, в предаването „Брюксел в превод“ по АГРО ТВ.

По думите му целта на България е да достигне 5% биоплощи до 2025 г. Ако това не се случи, на страната ни ще бъдат наложени санкции. По-дългосрочната ни амбиция е достигане до 10% биоплощи до 2030 г., което изглежда още по-трудно на фона на тенденциите у нас. Европа иска 25% биоплощи, а ние не можем да минем 2%, аргументира се Апостолов. Дори и да нямаме достатъчно потребление на биопродукти у нас, имаме перфектни условия за износ, смята управителят на фондация Биоселена.

Според него има реална опасност да не бъдат напълно усвоени 400 млн. евро, които са заложени за подкрепа на биопроизводството в Националния стратегически план. В случая тези пари няма да бъдат загубени, а ще бъдат пренасочени към други направления, посочи Апостолов.

Целия разговор по темата може да гледате в предаването „Брюксел в превод“ тази неделя – 19 ноември от 20:30 ч.

Как да се обърне тенденцията за увеличаване на биоплощите у нас – темата е дискутирана многократно през годините, едно е ясно – финансовите стимули не са достатъчни, необходима е целенасочена политика на държавата.

Определено се наблюдават положителни индикации през последните месеци у нас по отношение предприети действия за популяризиране на биоземеделието. Тази година по случай Европейския ден на биоземеделието в края на септември се проведе Седмица на биохраните с тематични дегустационни щандове в 10 магазина на 2 търговски вериги в София, както и Дни на отворените врати в 6 биологични ферми и преработвателни предприятия на територията на страната.

През ноември МЗХ стартира мащабна информационна кампания в цялата страна „Призвание: БиоЛогичен!“ Инициативата се провежда съвместно с Национална служба за съвети в земеделието, Главна дирекция „Земеделие и регионална политика“ и Областните дирекции по земеделие. Събитията ще обхванат 56 населени места.

Информационната кампания има за цел да популяризира биологичното производство и да се привлекат повече фермери за преминаване от конвенционално към биологично производство.

По време на събитията участниците ще бъдат запознати с основните правила при биопроизводство и възможностите за подпомагане по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (2023 - 2027 г.).

Земеделските производители ще бъдат информирани в детайли за разликите между конвенционалното и биологично производство, за основните му принципи, нормативната уредба и задълженията, които следва да се спазват при отглеждането на различните култури и животни. По време на кампанията ще бъде разяснявана необходимостта от сертификация и предимствата, които тя дава при реализирането на продукцията в сектора и ще бъдат представени добри практики от биопроизводството на други страни.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.