1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. „Онези с пандата“. Какво е WWF и за какво се бори

„Онези с пандата“. Какво е WWF и за какво се бори

Световният фонд за дивата природа (World Wide Fund for Nature, WWF) е водещата природозащитна организация в света

Всяка година WWF България провежда специална коледна кампания. И всеки път темата на кампанията е различна – грижа за горите, опазване на кафявите мечки, борба с престъпленията срещу дивата природа и др. Тазгодишната кампания стартира преди броени дни и за първи път в нейния център са поставени човекът и връзката му с природата.

Истината обаче е, че WWF винаги е работила за благополучието на хората.Те са и в сърцевината на шестте големи цели на организацията в световен мащаб. Затова смятаме, че новата кампания е подходящ повод да разкажем по-подробно за дейността ни не само в България, а и по целия свят.

„Вие сте онези с пандата.“

Често хората ни отговарят така на въпроса дали знаят какво е WWF. Мнозина ни свързват с нашето емблематично лого, но ние сме и много повече. (И не, определено не сме Световната федерация по кеч!)

Световният фонд за дивата природа (World Wide Fund for Nature, WWF) е водещата природозащитна организация в света. Създадена е през 1961 г. в Швейцария от група ентусиасти, които се опитват да осигурят финансиране за защита на застрашени места и видове. Първи президент става Негово Величество крал Бернхард от Нидерландия, а сред основателите е и покойният принц Филип, херцог на Единбург и съпруг на кралица Елизабет II. Първите три офиса на организацията са открити в Швейцария, Великобритания и САЩ.

Откриване на централата на WWF
Откриване на централата на WWF в Швейцария през 1980 г. 

Днес WWF работи в над 100 държави, има повече от 5000 служители и милиони поддръжници в цял свят.

Шестте големи цели на WWF

През годините дейността на WWF еволюира от опазването на отделни местообитания и видове до борба с най-големите световни заплахи. Осъзнавайки, че проблемите пред нашата планета стават все по-сложни и неотложни, организацията създава своя осъвременена стратегия. В центъра ѝ са поставени хората, а работата е насочена в шест основни области:гори, соленоводни басейни, сладководни басейни, диви животни, климат и храна.


Ето и какви са шестте големи глобални цели на WWF:

1. Опазване на най-важните гори в света с цел поддържане на природното разнообразие и подпомагане благосъстоянието на хората;

2. Грижа за океаните и осигуряване на устойчив морски поминък;

3. Опазване на световните сладководни ресурси и местообитания в подкрепа на биоразнообразието и поминъка на хората;

4. Опазване на застрашени диви животни и диви места за поддържане на живота на Земята;

5. Изграждане на устойчив на изменението на климата свят с нулеви въглеродни емисии, задвижван от възобновяема енергия;

6. Произвеждане на достатъчно храна за изхранване на всички хора по света и същевременно намаляване на екологичния отпечатък на хранителните системи.

Какво правим, за да постигнем тези цели?

WWF работи на всички нива – на терен сред природата, сред местните общности, из залите на институциите, на срещи с компании, дори на глобалния пазар.  

По цял свят осъществяваме иновативни проекти, основани на научни данни. При много от тях си сътрудничим с различни партньори. Една от суперсилите на WWF е способността да ангажира много страни (политици, гражданско общество, академични среди, бизнес и др.) в намирането на решения на проблеми, които засягат всички ни.  

Не само опазваме природата и противодействаме на климатичните промени, а и се стремим да помагаме на хората да живеят по-устойчиво. Търсим начини хората и природата да процъфтяват заедно – защото нашата мисия е те да съществуват в хармония.


 Климатично шествие в Ню Йорк през 2019
Климатично шествие в Ню Йорк през 2019 г. Снимка: WWF

А защо човекът е поставен в центъра на работата ни?

Защото заедно можем да променим траекторията на заплахите за нашия свят и да помогнем на природата да се справи с тях - в името на всяко живо същество, включително на самите нас.

Ключови успехи на WWF по света

През годините нашата организацията е постигнала множество успехи в областта на природозащитата. По-долу изброяваме някои от най-значимите:

  • 1975 г. - WWF помага за създаването на Национален парк „Корковадо“ в Коста Рика, в който има 13 основни типа местообитания. Това е най-добрият пример за централноамериканска тропическа гора, която е под закрила.
  • 1980 г. - С решаващата подкрепа на WWF Международният съюз за опазване на природата (International Union for Conservation of Nature, IUCN) публикува новаторската Световна стратегия за опазване на природата, в която се посочва, че човечеството съществува като част от природата и няма бъдеще, ако природата и природните ресурси не бъдат опазени.
  • 1986 г. - WWF помага за обособяването на първия национален парк в Бутан, като преобразува резервата за диви животни Манас.
  • 1987 г. - WWF допринася за създаването на резервата за ягуари „Кокскомб“ в Белиз, който защитава една от най-големите популации на ягуари в Централна Америка, както и застрашената от изчезване червена ара.
  • 1989 г. - Кампанията на WWF за спасяване на африканския слон изиграва важна роля за решението на Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора CITES да въведе забрана за търговия със слонова кост.
  • 1993 г. - WWF помага за създаването на Съвета за стопанисване на горите (Forest Stewardship Council, FSC), за да се намерят решения, които насърчават отговорното стопанисване на горите по света. Системата за горска сертификация FSC е първата световна, независима, етикетираща система за горски продукти. В днешно време се използва в над 80 държави.
  • 1996 г. - WWF работи с Малайзия и Филипините за създаването на първата в света трансгранична защитена морска зона за морски костенурки.
  • 1997 г. - WWF стартира инициативата „Жива планета“ - нова визия за опазване на биоразнообразието на Земята.
  • 1997 г. – WWF изиграва съществена роля за приемането на Протокола от Киото - първото международно споразумение за ограничаване на въглеродните емисии, което доведе до революционното Парижко споразумение за климата през 2015 г.
  • 1998 г. - WWF има голям принос за това Еквадор да приеме нов мащабен закон за защита на островите Галапагос. Законът създава морски резерват около островите, забранява промишления риболов в района и гарантира, че приходите от туризъм подпомагат опазването на околната среда.
  • 2004 г. - WWF и китайското правителство публикуват най-обстойното проучване на пандите в дивата природа, което показва, че те са с близо 50% повече, отколкото се е смятало дотогава.

Пандата е символ на организацията

Пандата е символ на организацията. 

  • 2006 г. - WWF се преборва с предложение за изграждане на най-голямата в света плантация за маслени палми, която заплашва да унищожи последните останали непокътнати гори на Борнео. Правителствата на Малайзия, Индонезия и Бруней се ангажират да опазват и управляват горите по устойчив начин.
  • 2007 г. - WWF формира инициативата Climate Savers Computing Initiative заедно с Google, IBM, Dell, Intel и други, установявайки нови стандарти за ефективност на компютрите, които ще намалят емисиите на парникови газове с 54 млн. тона годишно.
  • 2007 г. - WWF организира първия Час на Земята в Сидни, Австралия.
  • 2010 г. -  Сертифицираните в света гори по системата на FSC достигат 135 млн. хектара.
  • 2010 г. – Стартира първата от над 20 години глобална кампания на WWF, посветена на конкретен вид, а именно – на тигрите. Целта е броят на дивите тигри да се удвои до 2022 г.

тигри  - WWF

През 2010 г. тигрите в дивата природа бяха едва около 3200. Броят им постепенно се стабилизира.

  • 2013 г. – В Аржентина кампанията за Часа на Земята на WWF провокира обособяването на най-голямата защитена морска зона на страната с площ 3,4 млн. хектара.
  • 2018 г. -  Кампанията за Часа на Земята допринася за класифицирането на 5 млн. кв. км от изключителната икономическа зона в южната част на Тихия океан като управляема морска зона, която помага за опазването на жизненоважни морски екосистеми.
  • 2019 г. - За първи път в историята WWF и партньори картографират местоположението и обхвата на последните останали свободно течащи реки на планетата.

Подари природа. За нашето бъдеще

Всеки ден ние, хората, губим по още малко от връзката си с природата. Навлизаме все по-дълбоко в екологичен дълг. Съвременници сме на все повече природни катаклизми. С действията ни застрашаваме нашето бъдеще и това на децата ни.

Все още обаче има надежда да променим нещата към по-добро. Именно върху тази надежда се фокусира кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. Прочети как можеш да се включиш в нея ТУК.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.