1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Биоселена участва в голям европейски научен проект за обмен на знания за биологичното земеделие

Биоселена участва в голям европейски научен проект за обмен на знания за биологичното земеделие

Целта е да се повиши продуктивността и качеството на биологичното производство

Сложността на биологичното земеделие изисква от фермерите да имат много високо ниво на знания и умения, но в същото време обменът на техники за биологично земеделие остава ограничен. Проектът OK-Net Arable, в който участва и българската фондация „Биоселена“, цели да подпомогне фермери, консултанти и учени да работят съвместно за създаването на база данни със знания за биологичното земеделие. Целта е да се повиши продуктивността и качеството на биологичното производство в Европа, което е изключително важно за близо четирите хиляди български биoпроизводители. 

„В България имаме изключително ниски добиви в биопроизводството при полските, фуражните и техническите култури. Ако в Западна Европа добив от 600 кг. от декар био пшеница е приемлив, в България 300 кг./дка се смята за голям успех”, посочва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена“. Причините са различни:  голяма група български биофермери практикуват изключително екстензивни методи на производство: без почти никаква агротехника или съвременни подходи,  малко биопроизводители търсят професионален съвет, големите разчитат на собствен екип от агрономи и специалисти. „Изключително важно е биоземеделието в България да се превърне в реална производствена система с добри добиви и добра пазарна реализация, да има и български био храни в магазините“, казва още д-р Апостолов. „Така и българския данъкоплатец ще усети ползата от субсидиите и подпомагането на биопроизводството през последните осем години. Това според мен е най-важното предизвикателство през новия програмен период до 2020 година“. 

В OK-Net Arable работят 17 партньори от 13 европейски страни. Проектът е координиран от IFOAM EU (Международната федерация на движенията за биологично земеделие – Група на ЕС) и се изпълнява с подкрепата на Хоризонт 2020 - основният инструмент на ЕС за финансиране на  научни изследвания и иновации. OK-Net Arable е една от първите четири т.н. тематични мрежи, финансирани в рамките на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (EIP-AGRI). 

OK-Net Arable има три главни цели:

1) Проектът ще събере и обобщи наличните научни и практически знания за биологично земеделие и ще определи най-добрите методи за обмен на тези знания. На тази основа ще бъдат разработени лесно разбираеми консултантски  материали. 

2) Ще създаде европейска мрежа на фермери за обмяна на опит и ще проведе дискусии по консултантските материали, разработени по проекта.

3) Проектът ще създаде и онлайн платформа, която ще предлага консултантски материали с практически примери и ще улеснява фермерите да се учат един от друг. Платформата ще бъде като виртуално място за срещи и разговори на фермери, консултанти и изследователи, които нямат друга възможност да се срещнат. 

OK-Net Arable прилага много иновативен подход във всички фази на проекта, като фермерите имат важна роля в този процес. Фермерите не просто ще бъдат потърсени за съвети, те ще допринасят в целия процес на проекта за създаването на общите знания за биоземеделие.

Какво ще бъде направено в България

Фермерската иновативна група, която ще работи по проекта в България включва 11 български био ферми, които отглеждат 939 ха полски, технически и фуражни култури. Ще бъдат обсъдени и класирани по важност пет  групи проблеми, които срещат фермерите: болести по културите; неприятели по културите; почвено плодородие и торене; избор на сортове; плевели. 

Всички събрани научни и практически знания и консултантски материали за био земеделие, които помагат за решаването на проблемите ще бъдат обсъдени в групата. Първият обмен в онлайн платформата ще бъде с участието и на български биофермери.  

Контекстът на проекта

През последното десетилетие биологичното земеделие в Европейския съюз отбеляза рекорден ръст: както в продукция, така и в търсенето на пазара. Биологичните райони в ЕС се удвоиха от 2004 година, 5,7 процента от земеделската земя в съюза се обработва по биологичен начин. Биологичното земеделие е продуктивна форма на земеделие, която комбинира производството на храни с грижата за околната среда. 

Въпреки това възникнаха опасения дали биологичното земеделие е достатъчно продуктивно. Като цяло, биологичните добиви са с 20-25% по-ниски от добивите от обработваните по конвенционален начин площи. Освен това биологичните добиви варират много повече в сравнение с добивите от конвенционалното земеделие. Много често това зависи от нивото на знанията на фермера. Проучвания показват, че колкото по-опитен е фермерът, толкова по-малки са различията в добивите. 

Обмяната на знания и опит между фермери и научни работници и между самите фермери в цяла Европа може да допринесе за решаване на голяма част от проблемите. В тази връзка проект OK-Net Arable има значителен потенциал да улесни обмяната на знания и опит и да допринесе за повишаването на продуктивността на биологичното земеделие в Европа. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.