1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Джем Йоздемир нареди вегетарианска диета в своето ведомство

Джем Йоздемир нареди вегетарианска диета в своето ведомство

Изключения от вегетарианската диета ще има само при кетъринга за определени мероприятия

Изцяло вегетарианска храна ще се сервира вече в стола, кафенетата и при мероприятия в министерството на земеделието на Германия. По нареждане на министъра Джем Йоздемир месо ще има само след специално разрешение. Подобни мерки предприемат и още две федерални министерства.
 
В случаите, когато се налага външен кетъринг, продуктите в аграрното ведомство не само ще са вегетариански, но и на 100% от биопроизводство. Това става ясно от писмения отговор на парламентарно питане от страна на групата на консерваторите в Бундестага, в който се посочва, че Йоздемир е издал съответната заповед. Само преди половин година, когато представи основните точки от своята хранителна стратегия, той каза, че няма да нарежда на хората какво да ядат. Това явно не се отнася за подчинените му, коментират от противниковия политически лагер.
 
В отговора на парламентарното питане се казва, че в министерството са въведени вътрешни правила, които са по-строги от пакета от мерки за устойчивост, обявен от федералното правителство. Изключения от вегетарианската диета ще има само при кетъринга за определени мероприятия, например в Деня на отворените врати, или при приемите по време на Зелената седмица. В стола обаче месо ще се сервира само на лица, които разполагат със специално разрешение и са заявили желанието си поне два дни предварително. Като оправдание за новите правила от министерството изтъкват, че досегашната реакция на вегетарианската диета е била изцяло положителна. 
 
Строги правила за храната въвежда и министерството на околната среда, ръководено от Щефи Лемке, която, също като Джем Йоздемир, е член на Зелените. В нейното ведомство ще се сервират само вегетариански и вегански ястия, като минимум 20% от продуктите трябва да са био. 
Заради новото предписание земеделското ведомство остана обаче без фирма, която да готви в столовата в Берлин. Пусната е нова обществена поръчка, но заради прекалено строгите изисквания засега няма кандидати. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.