1. Начало
  2. Новини
  3. Биологично земеделие
  4. Площите с биопродукция в ЕС достигнаха 13,4 млн. хектара

Площите с биопродукция в ЕС достигнаха 13,4 млн. хектара

България е в дъното на таблицата

Обработваните по екологични стандарти площи в Европейския съюз през 2018 година достигнаха близо 13 и половина милиона хектара – това са 7 процента от цялата селскостопанска площ. Данните са на Евростат.
 
За периода между 2012 и 2018 година статистиката отчита ръст на биоплощите с повече от една трета. На челното място по дял на екологичното земеползване е Австрия с 24 процента.
 
Други държави с големи биоплощи са Естония с близо 21 процента и Швеция с малко над 20 на сто. Сред първенците са Италия с 15, Чехия с малко под 15, Латвия с 14 и половина, Финландия с 13 и Словения с 10 процента.
 
България е в дъното на таблицата с малко над 2 процента и половина биологично обработвани площи, наравно с Ирландия и Великобритания. Зад нас са единствено Румъния с малко под две и половина на сто и Малта с 0,4 процента.
 
Общата площ включва както вече сертифицираните земи, така и тези в процес на конверсия. Обикновено този процес отнема 2 до 3 години, в зависимост от отглежданите култури и прилаганите преди началото на промяната препарати за растителна защита.
 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.