1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. Екологът Боян Слат представи машина за почистване на реки

Екологът Боян Слат представи машина за почистване на реки

Новият проект носи името "Прехващач"

Уред за събиране на пластмасови отпадъци от река представи младият холандски изобретател Боян Слат, прочул се с проекта за почистване на океаните. Сега целта му е да не допуска боклукът да стигне до морето.

25-годишният Слат основава проекта "Почистване на океана", когато е на 18. След няколко години на разработка и тестове, системата беше пусната успешно в Тихия океан през септември миналата година.

Новият проект носи името "Прехващач" и представлява плаващ уред, захранван от соларни панели. По думите му реките са артериите, които пренасят боклука от сушата в морето, затова трябва да не допускаме попадане на отпадъци в тях.

При първия си проект холандецът бе подложен на остра критика, че се концентрира единствено върху пластмасите, които се намират в открито море. Според експерти всяка година около 9 милиона тона шишета, торбички, детски играчки и други пластмасови изделия попадат в морето, довлечени от реки и потоци.

Първите тестове с новата машина за почистване на реки се провеждат в Азия, където проблемът е особено сериозен. Един от уредите работи вече месец и половина в Малайзия, където прихваща боклуците, плуващи по голяма река.

Слат е изчислил, че около хиляда реки по цял свят внасят 80 % от пластмасовите отпадъци в моретата и океаните. Усилията му са насочени към тези реки, които смята да почисти през следващите пет години.

Самото устройство наподобява кораб, който се закотвя в реката. Боклуците влизат в голям отвор на носа, а от там се събират в контейнери. Когато те се напълнят, местната служба по чистота получава СМС да дойде да ги изпразни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.