1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. ЕП изостави битката за климата, добавяйки газа и ядрената енергия към „зелените“ инвестиции

ЕП изостави битката за климата, добавяйки газа и ядрената енергия към „зелените“ инвестиции

Това заплашва да отклони милиарди евро от истински устойчивите енергийни източници

Европейският парламент одобри предложението на Европейската комисия и класифицира ядрената енергия и изкопаемия газ като „зелени“ технологии. С гласуването си депутатите се изправят срещу общественото мнение в ЕС и излагат климата на риск, който може да има дълготрайни последици за бъдещето на планетата. Природозащитната организация WWF, наред с много други организации, компании и институции, се опасява, че този ход би могъл да отклони милиарди евро от възобновяемите енергийни източници в посока към замърсяващи природата изкопаеми горива и скъпа ядрена енергия.

„Днес е много разочароващ ден, който категорично отдалечава Европейския съюз от световното лидерство в стабилизирането на климата. Етикетирането на изкопаемия газ и ядрената енергия като зелени ще доведе до повече публични инвестиции в скъпи ядрени технологии и емитираща метан газова инфраструктура, което нито ще реши проблема с енергийната зависимост на Европа от изкопаеми горива, нито ще намали парниковите емисии на континента. Нещо повече, решението сериозно ще подкопае доверието на финансовия сектор в зеления преход и то в критичен за планирането на бъдещата енергийна инфраструктура момент. Уверен съм, че именно по тези причини днешното решение няма да бъде трайно и ще бъде преразгледано, но на цената на загубени пари и време“, коментира Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия” във WWF.

Депутатите в ЕП имаха възможност да отхвърлят Допълнителния делегиран акт за климата –  проектозакон, който имаше за цел да включи изкопаемия газ и ядрената енергия в Европейската таксономия на устойчивите инвестиции. Те обаче не успяха да предприемат тази стъпка. Сега новият законодателен акт, който преминава директно в законодателството на ЕС, дава на газа и ядрената енергия „зелен“ етикет и ги изравнява с наистина устойчивите възобновяеми енергийни източници като вятъра и Слънцето, въпреки високите нива от въглеродни емисии, идващи от изкопаемия газ, както и радиоактивните отпадъци, произведени от ядрената енергия.

Близо 500 000 души призоваха депутатите да отхвърлят проектозакона преди гласуването. Освен това социологическо проучване, проведено в осем европейски държави, показа, че общественото мнение е против газа и ядрената енергия. Резултатите от него сочат, че едва 29% от европейците са на мнение, че ЕС трябва да етикетира ядрената енергия като екологично устойчива и да бъде включена в Таксономията на ЕС. Що се отнася до изкопаемия газ, само 35% от населението на ЕС смята, че той трябва да получи „зелен етикет“. Този резултат е в ярък контраст със слънчевата и вятърната енергия, които се ползват с подкрепата на съответно 92% и 88% от анкетираните.

„Газът и ядрената енергия не са екологични и етикетирането им като такива е лицемерие, което вреди на климата, на нас и на бъдещите поколения. Днес депутатите позволиха отклоняването на милиарди евро инвестиции, които са крайно необходими за осигуряване на климатичния преход. Загубихме тази битка, но няма да се откажем. Ние вярваме, че този акт е в противоречие с Регламента за таксономията и ще проучим всички потенциални пътища за по-нататъшни действия. Призоваваме правителствата на държавите-членки и депутатите в Европейския парламент да направят същото“каза Естер Асин, директор на Офиса на WWF за европейски политики.

Включването на изкопаемия газ в Таксономията на ЕС създава сериозен риск от сблъсък с други закони и международни споразумения, по-специално със задълженията на ЕС по Парижкото споразумение, с Европейския закон за климата, с пакета „Подготвени за цел 55“ за Европейската зелена сделка, както и със самия Регламент за таксономията.
WWF призовава финансовите институции да не се подвеждат и дискредитират, възползвайки се от новия закон, а да отказват да купуват фалшиви „зелени“ облигации, включително газови или ядрени, тъй като настоящият глобален фондов пазар изключва и двете.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.