1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. ЕС помага със 76,4 милиона евро за справяне със замърсяването на въздуха в Косово

ЕС помага със 76,4 милиона евро за справяне със замърсяването на въздуха в Косово

Замърсяването на въздуха е един от най-сериозните екологични проблеми, засягащи Западните Балкани

Като част от първото си посещение в Косово, върховният представител/заместник-председател Жозеп Борел днес ще постави началото на важен финансиран от ЕС проект за подобряване на екологичните показатели на топлоелектрическата централа „Косово Б“, която е най-големият генератор на електроенергия на Косово. Проектът значително ще намали емисиите, ще допринесе за надеждни и чисти енергийни доставки и ще подобри здравето и благосъстоянието на населението. С този проект по-конкретно ще бъде намалено замърсяването на въздуха в Косово, като бъдат понижени 35 пъти емисиите на вреден прах и 4 пъти емисиите на азотни оксиди, с което топлоелектрическата централа ще бъде приведена в съответствие със стандартите на ЕС.

Върховният представител/заместник-председател Жозеп Борел отбеляза: Замърсяването на въздуха е един от най-сериозните екологични проблеми, засягащи Западните Балкани, включително Косово. С тази инвестиция ЕС допринася конкретно за подобряване както на околната среда в Косово и региона, така и на здравето и благосъстоянието на хората. Европейският зелен пакт важи за всички нас в Европа, включително за Косово. С този проект искаме да направим първа стъпка в тази посока. Надяваме се и очакваме, че лицата, определящи политиката в Косово, ще проявят същата решимост като нас.

Чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) на Комисията ще бъде предоставено финансиране от ЕС в размер на 76,4 милиона евро за филтри на електроцентралата „Косово Б“. ЕС подкрепя и ще продължи да подкрепя, като част от амбициите на Зеления пакт, редица действия за подобряване на състоянието на околната среда, предприемане на повече мерки за енергийна ефективност и по-широко използване на чиста енергия и енергия от възобновяеми източници.

Косово наследи голям брой екологични проблеми, натрупани в продължение на десетилетия на неконтролирано използване на природни и минерални ресурси и промишлено производство в съчетание с много високи нива на замърсяване. Цялостното състояние на околната среда в Косово се е влошило през последните години заради засилено замърсяване от строителството, трафика и промишлеността , включително замърсяването от електроцентрали и от битово отопление през зимата.

Топлоелектрическата централа „Косово Б“ е най-големият генератор на електроенергия в Косово с обща инсталирана мощност от 678 MWe.

Във финансираното от ЕС­ проучване за осъществимост заключението бе, че и в двата производствени блока на „Косово Б“ емисиите на прах и азотни оксиди надхвърлят значително граничните стойности, посочени в Директивата относно емисиите от промишлеността.

Целта на започналия днес проект е намаляване на въздействието върху околната среда на „Косово Б“ чрез намаляване на праховите емисии от 300—700 mg/Nm³³ на 20 mg/Nm³³ (което е 35 пъти по-малко) и на емисиите на азотни оксиди от 700—850 mg/Nm³³ на 200 mg/Nm³³ (което е 4 пъти по-малко) в съответствие с Директивата за големите горивни инсталации (2001/80/ЕО) и Директивата относно емисиите от промишлеността (2010/75/ЕС).

След провеждането на тръжна процедура Представителството на ЕС в Косово подписа на 28 ноември 2019 г. договор за строителство с консорциум от европейски дружества. Строителните работи следва да приключат в рамките на три години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.