1. Начало
  2. Новини
  3. Екология
  4. ЕС създава нови партньорства и инвестира 10 млрд. евро

ЕС създава нови партньорства и инвестира 10 млрд. евро

В сферата на околната среда и нейното опазване попадат няколко от тях

10 нови партньорства между Европейския съюз, държавите членки и промишлеността предлага Комисията в Брюксел, която ще инвестира в инициативата 10 милиарда евро. Целта е да се ускори преходът към зелена, неутрална по отношение на климата и цифрова Европа, а европейската промишленост да стане по-устойчива и конкурентоспособна. 
 
Според Комисията 10-те милиарда от Брюксел трябва да бъдат допълнени с още толкова от партньорите, за да може този комбиниран принос да мобилизира допълнителни инвестиции в подкрепа на преходите и да създаде дългосрочно положително въздействие върху заетостта, околната среда и обществото.
 
Проектите имат за цел да подобрят готовността на Съюза при инфекциозни болести, да разработят ефективни нисковъглеродни самолети, да подкрепят използването на възобновяеми биологични суровини при производството на енергия, да гарантират водещата роля на Европа в областта на цифровите технологии и инфраструктури и да направят железопътния транспорт по-конкурентоспособен.
 
В сферата на околната среда и нейното опазване попадат няколко от бъдещите партньорства. При "Кръговата биотехнологична Европа" става дума за постигането на целите за климатична неутралност до 2050 година в съответствие със Зелената сделка. Проектът за чист водород трябва да ускори разработването и внедряването на европейска верига за създаване на стойност за чисти водородни технологии, като допринесе за устойчиви, декарбонизирани и интегрирани енергийни системи. Екологично въздухоплаване пък е насочено към неутралност по отношение на климата чрез ускоряване на разработването и внедряването на революционни научноизследователски и иновационни решения. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.