1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Австрия създаде фонд за подкрепа на горските масиви с 350 млн. евро

Австрия създаде фонд за подкрепа на горските масиви с 350 млн. евро

Стопаните могат да кандидатстват за шест мерки, финансирани с общо 200 милиона

 Фонд за подкрепа на възстановяването на горите създаде австрийското правителство. В него ще бъдат вложени 350 милиона евро, като от 1-ви февруари стопаните на горски масиви могат да кандидатстват за шест мерки, финансирани с общо 200 милиона.
 
През последните години горите в Австрия все по-често страдат от климатичните промени, бури и вредители. За да помогне на стопаните, правителството във Виена отпуска сериозни средства. Данните от 2019 показват, че 62 % от дървесната реколта са били увредени, основно от корояд. В някои провинции вредителят е унищожил огромни горски масиви, като един от най-засегнатите региони е Долна Австрия. Там короядът е нанесъл вреди на 20 000 хектара.
 
"Нашите гори се нуждаят от спешна помощ. Фондът, който създадохме, е както спасителен пояс, така и проект за бъдещето", каза земеделският министър Елизабет Кьостингер. По думите й заделените 350 милиона евро представляват най-голямата инвестиция в горското стопанство от Втората световна война насам. 
 
Първата мярка, за която стопаните могат да кандидатстват от началото на този месец, се отнася за залесяването на увредени или унищожени масиви. За целта са предвидени 80 милиона евро. Ако един стопанин заяви помощ за 2 хектара, той може да получи до 11 500 евро, при условие, че на тези 2 хектара засади около 5 хиляди фиданки от различни видове.
 
С други 28 милиона ще бъде подкрепено превръщането на монокултурни гори в смесени, които се справят много по-добре с климатичните промени и вредителите. С парите може да се финансира и поставянето на заграждения, които да пазят младите фиданки от дивеч. 
60 милиона евро са предвидени за обезщетения на стопани, чиито гори са унищожени от корояд. За всеки хектар се предоставят 3500 евро, като максималната площ, за която може да кандидатства един стопанин е 3 хектара. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.