1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Българските рибари не могат да ловят черноморска акула

Българските рибари не могат да ловят черноморска акула

От миналата година Европейската комисия налага режим на допустими нива

Българските рибари не могат да ловят черноморска акула. Запасите на морския вид са основно пред румънския бряг, където водите са общоевропейски. Въпреки това граничарите в северната ни съседка глобяват и конфискуват българските кораби, сигнализират от Риболовното сдружение „Черноморски изгрев“.

Откакто страната ни е член на Европейския съюз българските рибари имат свободен достъп до общите води. Проблемът води началото си отпреди пет години, когато български рибар е задържан от румънските власти. 

През времето на невъзможен улов България отчита ниски количества на черноморска акула. От миналата година Европейската комисия налага режим на допустими нива – 115 тона от морския вид. В същото време рибарският сезон за бяла риба, както го наричат в бранша, е богат. Количествата чернокоп са повече от добри, за сметка на другите видове.

Цените на рибата вървят надолу, причината е добрият улов. Чернокопът във Варненско се търгува между 4 и 5 лв. Сафридът се движи в същите граници, а паламудът по рибните борси се продава на едро за около 7 -8 лв.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.