1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Добри практики за използване на земеделска и горска суровина за производство на биомаса, обсъждаха на работна среща

Добри практики за използване на земеделска и горска суровина за производство на биомаса, обсъждаха на работна среща

Експерти от Държавния горски институт на Латвия представиха експериментални площи от смърч

Горски експерти от Каталония, Финландия, Италия, Словения, Румъния, Латвия, Ирландия и България споделиха своя опит и добри практики, свързани с усвояването на горски и земеделски отпадъчни продукти за производство на биомаса на работна среща в Латвия. 

Форумът се проведе в рамките на проект „Регионални политики за устойчива биоенергия – BIO4ECO“ по програма INTERREG EUROPE на ЕС.

„Най-голямо предизвикателство за България е да се постигне ефективно използване на дървесната биомаса за енергийни цели. В настоящия момент голяма част от суровината се използва в нискоефективни печки с отделяне на големи количества въглероден диоксид. В България усилията трябва да се концентрират в малките населени места, които разполагат с достатъчно суровина и където съвременните инсталации ще повишат енергийната ефективност и ще намалят отделяните твърди частици“, подчерта д-р инж. Деница Пандева, директор на дирекция „Проекти и международни дейности“ в Изпълнителна агенция по горите в презентация на горския сектор на България.

Експерти от Държавния горски институт на Латвия представиха експериментални площи от смърч, в които за наторяване се използват различни концентрации от дървесна пепел, произведена чрез специална технология от остатъчна дървесина.

Участниците в събитието посетиха един от най-големите национални паркове в Латвия, както и лаборатория за експериментални изследвания към Държавния горски институт на страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.