1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Как отглеждането на соя в Европа може да предотврати пожари в Южна Америка?

Как отглеждането на соя в Европа може да предотврати пожари в Южна Америка?

Производството на соя на европейска земя е от съществено значение за климата, според френския президент Еманюел Макрон. Той смята, че това би помогнало в борбата срещу обезлесяването на Амазония. Всяка година 33 милиона тона соя се внасят в Стария континент, най-вече от Бразилия и САЩ.

За да задоволят търсенето, включително и това на Китай като най-голем вносител на соя в света - някои бразилски фермери са изгорили горски парцели, за да ги обработват. По този начин допринасят за обезлесяването на най-голямата тропическа гора в света.

Тази година броят на горските пожари в Бразилия се покачи. Мащабът на щетите привлече вниманието на света и постави въпроса в дневния ред на срещата на Г7 през август, което доведе до дипломатическо напрежение между френския лидер и бразилския му колега Жаир Болсонаро. По този повод Макрон призова Европа да си върне суверенитета над производството на растителни протеини.
Но ако не се намерят дългосрочни решения за намаляване на вноса на соя в Европа, едно решение може да бъде яденето на по-малко месо. Според Грийнпийс „секторът на животновъдството - отглеждането на крави, свине и пилета - генерира толкова емисии на парникови газове, колкото всички коли, камиони и автомобили заедно“. Във Франция потреблението на месни продукти вече е спаднало с 12% за 10 години, показва проучване на Crédoc. Но все още е далеч от европейската тенденция за всички видове месо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.