1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ЕС да предприеме мерки срещу нелегалния дърводобив в Румъния

ЕС да предприеме мерки срещу нелегалния дърводобив в Румъния

Природозащитни организации в северната ни съседка алармираха Европейския парламент

Европейската комисия да предприеме по-строги мерки срещу нелегалния дърводобив в Румъния. За това призовават депутати от групата на Зелените в Европарламента.
 
В свое писмо до комисарите Франс Тимерманс и Виргиниюс Синкявичюс зелените народни представители настояват Брюксел да придвижи започналата преди година наказателна процедура срещу Букурещ. Въпреки тази процедура изсичането на защитените гори в Карпатите продължават, изтъкват авторите на писмото.
 
Природозащитни организации в северната ни съседка алармираха Европейския парламент, че въпреки международните протести, дървената мафия в страната нанася непоправими щети на най-голямата естествена букова гора в Европа. Регионът е част от румънската мрежа по Натура 2000, но дърводобивът продължава.
 
Евродепутатите посочват също така, че правителството в Букурещ все още не е прекратило издадени вече разрешителни за сеч. Така унищожаването на горите ще продължи още 10 години. Затова Комисията не бива да се задоволява с кухите обещания на властите, а да настоява за спазване на условията, поставени по наказателната процедура, започната миналата година.  
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.