1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Европейската комисия иска по-строги правила за риболова в ЕС

Европейската комисия иска по-строги правила за риболова в ЕС

Брюксел смята да увеличава систематично съществуващите ограничения за улов

Европейската комисия (ЕК) ще предлага намаляване на риболова, ако държавите членки не предоставят достатъчно сведения за рибните запаси, съобщи пресслужбата на институцията. Новата мярка е част от предложенията на ЕК за възможностите за риболов в европейските води за 2012 г.

Според последните данни състоянието на рибните запаси бавно се подобрява, но все още липсва достатъчна научна информация за повечето от запасите. Основната причина за това е незадоволителният обем от сведения от държавите членки, отбеляза Еврокомисията. Поради тази причина при недостатъчни данни Брюксел смята да увеличава систематично съществуващите ограничения за улов.

Така ще се преустанови поетапно прекомерният риболов и ще се стимулира по-доброто събиране на данни и докладването им от страна на държавите членки, смята ЕК.

Според еврокомисаря по морското дело и рибарството Мария Даманаки рибните ресурси трябва да се управляват така, че да могат да се възстановяват и в дългосрочен план да осигуряват възможно най-висок среден улов. Това не просто ще подобри състоянието на рибните запаси на Европа и ще намали отражението на риболова върху околната среда. Това ще подобри и икономическата рентабилност за риболовния отрасъл в Европа, поясни Даманаки.

Очаква се идеите на ЕК да бъдат обсъдени през лятото. Постъпилата информация да бъде включена в предложенията за възможностите за риболов за следващата година, които ще бъдат приети през есента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.