1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Европейската комисия сключи партньорства за горите с пет държави

Европейската комисия сключи партньорства за горите с пет държави

Меморандуми за партньорство в горския сектор подписа председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на срещата за климата в Египет с пет държави. Това са с Гвиана, Монголия, Република Конго, Уганда и Замбия, а на церемонията присъстваха и държавните глави на тези страни.

Партньорствата за горите обхващат холистичната рамка за сътрудничество на Европейския съюз за съвместна работа в този сектор, насочена към прекратяване на обезлесяването в подкрепяните държави и следователно подобряване на защитата на климата и биологичното разнообразие.

След подписването на документите Урзула фон дер Лайен изтъкна, че горските масиви по света са дом на 80 процента от сухоземните видове растения, животни и микроорганизми, и че 1,6 милиарда души разчитат на горските ресурси за препитание, храна и гориво.

Чрез партньорствата за горите участващите страни потвърждават своя дългосрочен политически ангажимент и намерение да си сътрудничат тясно за устойчиво управление на горите и подобряване на бизнес средата. Чрез стимулиране на горската биоикономика ще се генерира икономическа трансформация, което би довело до създаване на работни места и социално-икономическо развитие. И накрая, но не на последно място - намаляване на обезлесяването и деградацията на горите.

Партньорствата за горите, за които Брюксел предоставя 1 милиард евро, бяха обявени за първи път на Конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу. Една година по-късно подписването на 5-те партньорства за горите по време на срещата в Египет е възможност да се покаже превръщането на обещанията на ЕС в конкретни резултати и да се поднови неговия ангажимент за защита, възстановяване и устойчиво управление на горите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.