ИАГ стартира нов проект за устойчиво използване на природните ресурси

Проектът се финансира от програма INTERREG на Европейския съюз, съфинансиран от Програма за транснационално сътрудничество INTERREG V-B „Балкани-Средиземно море“2014-2020

Първа партньорска среща по проект „Предоставяне на услуги за управление на природните ресурси“ се проведе в Министерство на земеделието, храните и горите. 

Проектът има за цел да усъвършенства политиките за опазване и устойчиво ползване на почвените и водните ресурси в условията на промени в климата.

„Държавите от региона Балкани-Средиземно море са сред най-засегнатите в Европа от неблагоприятните климатични промени, а икономическото развитие през последните години налага допълнителни предизвикателства пред опазването и устойчивото използване на природните ресурси в нашите страни. Политиката на Европейския съюз за изграждане до 2050 г. на икономика с нулеви емисии също се базира основно на устойчивото използване и обогатяването на природните ресурси“. Това се подчертава в поднесеното от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Мирослав Маринов, приветствено слово към участниците в събитието. 

В международната среща участие взеха ръководителите на екипите, представляващи водещия партньор от Гърция и другите партньори от България, Северна Македония, Албания и Кипър. В рамките на мероприятието се дискутираха координацията между отделните партньори за изпълнение на дейностите, правилата за финансово отчитане и следващите стъпки по отделните работни пакети.

ИАГ участва като партньор в проекта, като основните ангажименти предвиждат анализ на съществуващата законодателна рамка в областта на управление на природните ресурси, анализ на степента на почвена ерозия и изготвяне на техническа, икономическа и екологична оценка на модела на почвената ерозия, провеждане на семинари, касаещи управлението на почвените и водните ресурси. 

Проектът се финансира от програма INTERREG на Европейския съюз, съфинансиран от Програма за транснационално сътрудничество INTERREG V-B „Балкани-Средиземно море“2014-2020 и е с продължителност две години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.