1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. ИАГ стартира нов проект за устойчиво използване на природните ресурси

ИАГ стартира нов проект за устойчиво използване на природните ресурси

Проектът се финансира от програма INTERREG на Европейския съюз, съфинансиран от Програма за транснационално сътрудничество INTERREG V-B „Балкани-Средиземно море“2014-2020

Първа партньорска среща по проект „Предоставяне на услуги за управление на природните ресурси“ се проведе в Министерство на земеделието, храните и горите. 

Проектът има за цел да усъвършенства политиките за опазване и устойчиво ползване на почвените и водните ресурси в условията на промени в климата.

„Държавите от региона Балкани-Средиземно море са сред най-засегнатите в Европа от неблагоприятните климатични промени, а икономическото развитие през последните години налага допълнителни предизвикателства пред опазването и устойчивото използване на природните ресурси в нашите страни. Политиката на Европейския съюз за изграждане до 2050 г. на икономика с нулеви емисии също се базира основно на устойчивото използване и обогатяването на природните ресурси“. Това се подчертава в поднесеното от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Мирослав Маринов, приветствено слово към участниците в събитието. 

В международната среща участие взеха ръководителите на екипите, представляващи водещия партньор от Гърция и другите партньори от България, Северна Македония, Албания и Кипър. В рамките на мероприятието се дискутираха координацията между отделните партньори за изпълнение на дейностите, правилата за финансово отчитане и следващите стъпки по отделните работни пакети.

ИАГ участва като партньор в проекта, като основните ангажименти предвиждат анализ на съществуващата законодателна рамка в областта на управление на природните ресурси, анализ на степента на почвена ерозия и изготвяне на техническа, икономическа и екологична оценка на модела на почвената ерозия, провеждане на семинари, касаещи управлението на почвените и водните ресурси. 

Проектът се финансира от програма INTERREG на Европейския съюз, съфинансиран от Програма за транснационално сътрудничество INTERREG V-B „Балкани-Средиземно море“2014-2020 и е с продължителност две години.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.