1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Лесозащитна станция гр. Пловдив отбеляза своята шестдесета годишнина

Лесозащитна станция гр. Пловдив отбеляза своята шестдесета годишнина

Официално началото на лесозащитното дело е положено през 1960 г., когато са учредени и открити в страната ни три Лесозащитни станции

„Вече 60 години Лесозащитна станция гр. Пловдив, съвместно с колегите от другите структури в системата на горите и с дейното участие на научните среди полага усилия за подобряване на здравословното състояние на горите, опазването им и въвеждане на нови методи и технологии при борбата с насекомните вредители и гъбни заболявания“. Това посочи директорът на Станцията инж. Пенчо Дерменджиев при откриването на паметна плоча в двора на административната сграда, посветена на 60-тата годишнината от нейното създаване.

LesoPL

Плочата е знак за признателност и памет и към тези, които са отдали съзнателния си живот за природосъобразното стопанисване и ползване на горите.

Официално начало на лесозащитното дело е положено през 1960 г., когато са учредени и открити в страната ни три Лесозащитни станции, една от които е в гр. Пловдив.

„Сигурен съм, че в практиката на всеки един от Вас има критични ситуации, които изискват навременна и компетентна намеса. Тук е мястото да Ви поздравя за съвместната работа с научните среди, благодарение на която се извършват задълбочени проучвания по съвременните проблеми на лесозащитата“ бе подчертано в поднесеното от името на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция по горите, инж. Мирослав Маринов, приветствено слово. „Наблюдаваната през последните години промяна на климата също предполага отражение на устойчивостта на съществуващите горски екосистеми. Наша е задачата да намалим неблагоприятния ефект на климатичните промени и да предприемем действия за адаптиране на горите към тях“, се отбелязва още в поздравителния адрес на инж. Маринов.

Днес общата площ на горите, за чието фитосанитарно състояние отговаря ЛЗС – Пловдив е почти 1 млн. ха и обхваща територията на пет регионални дирекции по горите - Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Смолян.

На тържеството присъстваха: д-р инж. Петя Матева, главен експерт в отдел "Стопанисване на горските територии" в ИАГ, директорите на регионални дирекции по горите Пловдив, Пазарджик, Стара Загора, Смолян и Кърджали, проф. дсн Георги Георгиев – зам.-директор на Институт за гората при БАН, чл-кор. дн Пламен Мирчев  - ръководител на секция в Институт по гората, бивши и настоящи служители от Станцията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.