1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Какво са гъбите? Растение или животно?

Какво са гъбите? Растение или животно?

Снимка:

Те са много полезни и важни за природата

Гъбите не са нито растения, нито животни. Те се отнасят в отделно царство „Гъби“ (Fungi).

Тези интересни творения на природата сякаш растат като растения, често дори приличат на тях, но от гледна точка на еволюцията имат много повече общи черти с животните. Както хората и животните вдишват и издишат, те усвояват кислород и отделят въглероден диоксид. Те нямат в своите тъкани хлорофил, чрез който растенията фотосинтезират, затова не се нуждаят от слънчева светлина, за да растат и разчитат на други организми, за да си набавят храна. 

Обикновено виждаме само надземната част от гъбите  (шапка, пръстен, пънче и торбичка),  която е всъщност една малка част от цялото й устройство. Това е размножителният орган на гъбите. Чрез него те отделят малки клетки, наречени спори, които попадайки при подходящи условия се делят и възпроизвеждат младата гъбка. „Коренът“ на гъбите се нарича мицел и ние не можем да го видим, защото се намира вътре в почвата или друга повърхност, върху която гъбата е пораснала – например дървесина, слама, листна постеля и др. Мицелът всъщност е тялото на гъбите и е изграден от множество нишки, които се наричат хифи. 

Гъбите са много полезни и важни за природата, защото разграждат органичните вещества и ги преработват до прости минерални соли. Така се затваря хранителната верига, защото неорганичните вещества могат да се усвоят от зелените растения за изграждане отново на органични съединения. Ето защо гъбите имат необходимостта да живеят в сътрудничество с друг организъм. Това може да е вредно за другия организъм (само гъбите извличат полза), но може да е полезно и за двата организма. Гъбите живеят по дърветата в гората и могат да се срещнат във всички части от дървото – корен, стъбло, корона. Те разлагат органичните вещества дори и от гниещата дървесина. По тази причина често може да видите гъби върху вече стари и сухи дървета. 

Ние хората ядем гъби, без дори да го подозираме. Те се съдържат в маята, в някои лекарства, както и в много от ароматизаторите за храни. 

Гъбите могат да бъдат ядливи или отровни. Много често ядливите гъби имат свои отровни двойници. Именно заради това НЕ ТРЯБВА да берем гъби от гората без присъствието на близък човек, който ги познава много добре. 

При бране на гъби не трябва да ги дърпаме, за да не унищожим техния мицел. Надземната част се отрязва внимателно с ножче до основата. 

Ядливите гъби са полезни и влияят благоприятно върху имунната система на човека. Те са единственият източник на витамин от групата В, които не са от животински произход.

Освен в кухнята и фармацията, гъбите имат много други приложения. Например, същият хитин, който ги прави трудно смилаема храна за хората, може да се използва за направата на хартия и текстил. От някои гъби може да се произвеждат и бои.

В далечно минало хората са използвали прахановата гъба, за да палят огън от искри, получени от удрянето на кремъци (вид твърд камък) един в друг. Не бива обаче да забравяме, че всеки огън в гората крие риск от пожари.

Но има и друг начин, по който гъбите могат да осветят тъмнината и това не включва пламъци. Наричат се биолуминесцентни гъби. Те произвеждат зелено сияние, когато молекулите на специално вещество реагират с кислород – точно както при светулките, морските риби и други биолуминесцентни организми. Известно е, че над 30 вида гъби светят в тъмнината. А още по-интересното е, че те светят само и единствено в тъмното, привличайки насекоми през нощта, за да разпръснат спорите си.

А това би могло да е от голяма полза за човечеството. Например, благодарение на съвместимостта на гъбите с биохимията на растенията, учените смятат, че един ден биха могли да използват генното инженерство и да направят „светещи“ дървета. Те ще бъдат перфектната зелена алтернатива на уличните осветителни тела.


Материалът е част от поредицата интересни факти за гората и природата, за популярни и не толкова популярни растения и животни, обитаващи нашите гори. 

Изпълнителна агенция по горите стартира информационно-образователна инициатива „Учим и знаем за българската гора“, ориентирана към ученици от трети до шести клас.   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.