1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Лечебните растения

Лечебните растения

В българския празничен календар има специален празник на билките

Българската лечебна флора е не само най-богатата в Европа, но и най-добре проучената. Oколо 770 вида от всички видове растения у нас, са лечебни. 

Лечебни са всички растения, които съдържат лековити вещества и могат да бъдат използвани за получаване на билки. „Билките“ всъщност са отделни части или цели растения, плодове и семена от тях, които в свежо или изсушено състояние са предназначени за лечебни и профилактични цели, за производство на лекарства, храни, подправки, козметика.

Шипката е малък храст, но е една от най-разпространените и широко използвани билки у нас. Тя е известна като „Царицата на билките“, малките й плодчета са с изключително лечебно действие. По съдържанието си на витамин C шипковия плод няма аналог в растителния свят! Тя е богата и на много витамини и минерали. Всички знаят, че при простуда е хубаво да се пие шипков чай, който дава енергия, облекчава запушения нос и възпаленото гърло.

В народната медицина от тревистите лечебни растения лайката и жълтият кантарион са най-често употребяваните билки. 

Лайката е украсата на полята и ливадите. Тя прилича на слънцето. Вceки у нac e имaл дoceг c лeкoвитaтa cилa нa лaйкaтa - дaли зa инхaлaция, гaргaрa, зa oблeкчeниe при cтoмaшни зaбoлявaния или прocтo пoд фoрмaтa нa чaшa чaй зa уcпoкoeниe и дoбър тoнуc. Тaзи билкa ce изпoлзвa и ширoкo в кoзмeтикaтa, кaтo имa блaгoтвoрнo дeйcтвиe върху кoжaтa и кocaтa.

Жълтият кантарион пък расте по сухи места, изредени гори, изоставени необработвани ниви. Цветчетата му са ярко жълти и са събирани в съцветие на върха на стъблото. Листенцата са срещуположни с елипсовидна форма и нямат дръжки. Лесно може да се познае, защото листата погледнати през слънчева светлина изглеждат като перфорирани, но  всъщност това са малки мехурчета изпълнени с етерични масла. Ползите от жълтия кантарион са много. Можем да го ползваме като чай при възпаления и микроби. Може да се направи масло от него, което помага за по-бързото заздравяване на рани и белези.

Важно е да знаем, че при брането на лечебни растения, ТЕ НЕ БИВА да се изскубват целите растения с техните корени. Берат се само тези части, които се употребяват като билки – стъбла, листа, цветове. Събирането на билки става с подходящи инструменти.

Лечебните растения присъстват в много от народните обичаи и традиции и до днес. В българския празничен календар има специален празник на билките – Еньовден (24 юни). Смята се, че на Еньовден билките имат най-голяма лечебна сила, особено при изгрев слънце.


 

Материалът е част от поредицата интересни факти за гората и природата, за популярни и не толкова популярни растения и животни, обитаващи нашите гори. 

Изпълнителна агенция по горите стартира информационно-образователна инициатива „Учим и знаем за българската гора“, ориентирана към ученици от трети до шести клас.   

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.