1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Новите правила на ЕС затрудняват риболовната индустрия

Новите правила на ЕС затрудняват риболовната индустрия

Ще се търсят нови начини за подобряване на оборудването

Риболовната индустрия ще бъде силно затруднена от спазването на новите правила на Европейския съюз, които забраняват изхвърлянето на риба, твърдят експерти. Регламентите на новата Обща политика в областта на рибарството влязоха в сила от януари 2015 г.

Експерти са установили, че от началото на 80-те години количествата изхвърлена риба намаляват заради общия спад на улова. Въпреки това, делът на рибата, която се изхвърля нараства до 35%. Основната причина за това е, че в улова преобладават дребните риби, за които няма пазар. Промяната в общата политика се основава на твърдението, че половината от всичката уловена риба се изхвърля, като причина за това се посочват квотите в Европейския съюз. 

Забраната ще принуди капитаните на кораби да съхраняват рибата на борда. Това ще окаже отрицателно влияние върху рентабилността на риболовната индустрия, без реална полза за запасите. Според експертите истинското решение е да се търсят нови начини за подобряване на оборудването, използвано за улов. Въпреки, че има значително подобрение в работата на риболовните съоръжения, в момента е трудно за траулерите да избегнат улова на дребни риби, отбелязват експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.