1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. По програма "Рибарство" са подписани договори за близо 3 млн. лева

По програма "Рибарство" са подписани договори за близо 3 млн. лева

Те са по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата"

Два нови договора по мярка 2.1 „Производствени инвестиции в аквакултурата" на обща стойност близо 3 млн. лева бяха подписани по Оперативна програма „Рибарство", съобщават от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Единият подписан договор е с варненската фирма „Бляк Сий Шелс" ООД по проект за модернизация, разширение и повишаване на производствените мощности на ферма за морски аквакултури - черноморски миди. Общата стойност на инвестицията е 1 368 838 лв. Размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 821 303 лв.

Проектът има за цел да разшири съществуваща мидена ферма с още 50 дълги линии и да се модернизира работната лодка с цел повишаване на нейната производителност в съответствие с увеличеното производство. До момента в мидената ферма има изградени 74 линии, от които 16 линии по програма САПАРД, 54 двойни линии по първи проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство" и 4 линии, поставени допълнително от „Бляк Сий Шелс" ООД. Срокът за изпълнение на проекта е 9 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити 3 нови работни места.

Вторият договор е по проект на фирма „Лагуна - 2001" ЕООД и е свързан с изграждане на рибовъдно стопанство за отглеждане на риба в плаващи мрежени клетки в язовир „Мали лаг" в землището на Ботевград. Общата стойност на инвестицията е 1 590 966 лв. Размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е 839 987 лв.

В язовир „Мали лаг" бенефициентът ще прилага екстензивен технологичен метод за отглеждане на традиционни видове риба като шаран, толстолоб, бял амур, бяла риба и други плевелни видове, както за поддържане на положителния баланс на акваторията на водоема, така и за повишаване на положителния ефект върху околната среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.