1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. По-сериозен контрол и по-строги санкции за онези стопани, които предизвикват пожари на полето и в горския фонд

По-сериозен контрол и по-строги санкции за онези стопани, които предизвикват пожари на полето и в горския фонд

Общият обем на опожарените площи вече е достигнал параметрите за цялата изминала година

По-сериозен контрол и по-строги санкции за онези стопани, които предизвикват пожари на полето и в горския фонд, включително ограничено субсидиране. Такива са мерките, които се очаква да бъдат съгласувани от работна група с експерти от няколко министерства и представители на сдружението на общините. За това информира в Ямбол заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Общият обем на опожарените площи и общият брой на пожарите до началото на септември вече са достигнали параметрите за цялата изминала година, а пожаро-опасният сезон все още не е приключил. Очакват се в близките дни становища за засилване на контрола и увеличаване на санкциите, които подготвят експерти от земеделското министерство, МВР и министерството на околната среда.

Сред най-засегнатите от летните пожари през последните месеци бяха горски площи на територията на Регионалната дирекция по горите в Сливен. Огънят навлезе в около две хиляди декара горски масиви, преди всичко в крайграничните райони.

Навсякъде в страната горските служители работят в добър синхрон с противопожарните служби и с местните гасачески групи, почти всички полски и горски пожари са овладени и локализирани в рамките на едно денононощие. Опасността за възникване на нови пожари обаче остава.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.