1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Проведе се V-то заседание на УС по проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+

Проведе се V-то заседание на УС по проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+

Беше представен напредъка при реализацията на проекта, финансовия отчет на разходваните средства и възникналите трудности и проблеми

На 09.12.2014 г., в заседателната зала на Изпълнителна агенция по горите, в гр. София, се проведе пето заседание на Управителния съвет на проект LIFE10 NAT/BG/000146 „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000” по Програма LIFE+, по който Изпълнителна агенция по горите е асоцииран бенефициент. Координиращ бенефициент по проекта е ГСС София, a другия асоцииран бенефициент е  Сдружение „Инициативна група „Витоша“.

Целта на заседанието беше представяне на напредъка при реализацията на проекта, финансовия отчет на разходваните средства, обсъждане на възникнали трудности и проблеми при неговото изпълнение, възможностите за тяхното преодоляване, както и бъдещи инициативи и проекти, гарантиращи мултипликация и устойчивост на резултатите от проекта след неговото приключване.

В срещата взеха участие инж. Красимир Каменов – Директор на проекта и Зам. изпълнителен директор на ИАГ; д-р инж. Любчо Тричков – Административен асистент по проекта и Директор на дирекция ПМД, ИАГ; инж. Свилена Божинова – Директор на ГСС София; г-жа Радостина Бялкова – ДГС София;  г-н Юлиан Спиров – финансов асистент по проекта; Ива Александрова – гл.счетоводител, ГСС София; инж. Незабравка Вушкова – гл. експерт, ГСС София; г-жа Петя Славчевска – ст. експерт, отдел МД, ИАГ; инж. Теодор Тодоров – Инициативна група „Витоша“; г-жа Росина Жмуранова – ст.експерт, отдел „Мониторинг и контрол“, МОСВ; инж. Радка Бояджиева – гл. експерт, РДГ София и г-жа Стела Апостолова – технически асистент, WWF Дунавско-Карпатска програма, България.

Инж. Красимир Каменов откри заседанието като представи накратко целите на проекта и подчерта важността на българските гори като национално богатство и необходимостта от тяхното устойчиво управление. Той наблегна на факта, че проектът включва изпълнението на изключително важни за горския сектор на България дейности, като създаването на Генна банка за съхраняване на генетичен материал от горско дървесни и храстови видове, възстановяване на приоритетни местообитания с европейска значимост и др.

По време на заседанието г-н Теодор Тодоров, Сдружение „Инициативна група „Витоша“, накратко представи напредъка при реализацията на Проект „Съхраняване на генетичния фонд и възстановяване на приоритетни горски местообитания в зони от НАТУРА 2000“, като наблегна върху напредъка по извършените до момента дейности и тяхното времево разпределение. Освен това бе представено изработеното в изпълнение на дейност Д2 от проекта Ръководство за управление на приоритетни горски местообитания от националната екологична мрежа Натура 2000, както и образователния филм, заснет в изпълнение на дейност Д3. Беше представено финансовото състояние на проекта.

Бяха обсъдени и възможностите за подаване на проектно предложение за надграждане на постигнатите резултати от настоящия проект, което да бъде внесено след приключването му при следващо набиране на проектни предложения по програма LIFE.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.