1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. С балканска пъстърва ще бъдат зарибени реки в община Велико Търново

С балканска пъстърва ще бъдат зарибени реки в община Велико Търново

10-грамовите рибки са осигурени от няколко национални стопанства

С три хиляди броя балканска пъстърва ще бъдат зарибени няколко реки в община Велико Търново, съобщава Север.бг. 10-грамовите рибки са осигурени от няколко национални стопанства, които произвеждат риба и са закупени със средства на Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Старата столица.

От местното ЛРД посочват, че от бракониерските престъпления страда природата, а българският риболовец внася достатъчно финансови средства в ИАРА, от които може да се задели за охрана и зарибяване на водоемите. Освен това държавата има достатъчно механизми да държи за контрола и реда по спазването на законите.

Едни от постоянно атакуваните от нарушители язовири в региона са "Ал. Стамболийски", "Йовковци", "Жребчево" и "Ястребино".

10 са ловно-рибарските дружества в България, които работят с деца и първото в тази насока е търновското. Всяка година в две рибарски училища между 15 и 20 деца се обучават в уменията и тънкостите на риболова. По няколко пъти в годината младите риболовци участват в състезания, сред които е и републиканско състезание за купата на националната ловна организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.