1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. С два тона е намален допустимият улов на калкан за България

С два тона е намален допустимият улов на калкан за България

България ще има право на улов от 48 тона през 2010 г.

Допустимият улов на калкан в Черно море за България ще бъде намален само с 2 тона през 2010 г., а не с 12 тона, както предлагаше Европейската комисия. Това информира министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след заседанито на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще има право на улов от 48 тона през 2010 г. Досега квотата за улов на България и Румъния беше общо 100 тона, по 50 тона за всяка държава, но след доклад на Научно-техническия и икономически комитет по рибарство (НТИКР), Европейската комисия предложи намаление на  общия допустим улов на калкан за България и Румъния с 24%  - от 100 на 76 тона. Според статистиката на НТИКР уловът на калкан във всички Черноморски държави е едва между 400 и 1000 тона. От него България и Румъния имат дял от около 10%, докато делът на Турция е 70%.

До 15 февруари 2010 г. България и Румния се ангажираха да съставят подборен план за действие чрез който да докажат на Европейската комисия, че могат да управляват ресурса и, че имат контролни механизми за спазване на квотите за улов на калкан. Дотогава уловът ще бъде забранен, беше решено от Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Ако България и Румъния не изпълнят ангажиментите си, общите квоти за двете страни може бъдат намалени до 76 тона. Министър Найденов подчерта, че страната ни планира провеждането на съвместни научни изследвания с Румъния за състоянието на запасите от калкан в Черно море, както и консултации между комисията, България, Румъния и Турция относно бъдещето на улова.

На заседанието на министрите по земеделие, България подкрепи искането на Полша за прилагане на съществуващата схема за държавна помощ за закупуване на земеделска земя до 2013 г. Предвид аналогичната ситуация в българското земеделие, България ще обмисли възможността да внесе искане в Съвета за прилагането на подобна мярка, посочи министър Найденов.

България гласува за решение на Съвета за разрешаване пускането на пазара на продукти, съдържащи, състоящи се или произведени от генетично модифицирана царевица MIR604 (SYN-IR6Ø4-5) като се основа  на положителното научно обосновано становище на Европейският орган за безопасност на храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.