1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Стартира националната кампания „Аз пазя горите и орлите на България“

Стартира националната кампания „Аз пазя горите и орлите на България“

Снимка:

Инициативата се проведжа в рамките на LIFE+ проекта „Горите на орела“

На 21 май 2015 г. в Кърджали беше поставено началото на второто издание на националната кампания за борба с престъпления срещу дивата природа „Аз пазя горите и орлите на България“. Тя се провежда в рамките на LIFE+ проекта „Горите на орела“ за опазване на ключови горски местообитания на малкия креслив орел, финансиран от ЕС. Целта й е да популяризира случаите, в които любители на природата или професионалисти са предприели действия, за да предотвратят или разкрият дадено престъпление срещу дивата природа.

Събитието се състоя на работна среща на служители от регионалната дирекция по горите и горските стопанства в региона с представители на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

На срещата беше представена и Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Инж. Николай Василев от ИАГ запозна присъстващите с  т. нар. „Горски мерки“ – Мярка 8 „Инвестиции в развитието на горските територии и подобряване на жизнеспособността на горите“ и Мярка 15 „Екологични услуги и услуги във връзка с климата в горското стопанство и опазване на горите“. Едита Дифова от БДЗП представи възможностите за финансиране поддържането на открити пространства в горите, подходящи за хранене и ключови за гнездящата популация на Малкия креслив орел (Aquila pomarina), чрез прилагане на мерки от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., свързани с плащане на площ - мярка 10 "Агроекология и климат" и мярка 12 "Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите".

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.