1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Траловете ще нанесат непоправими щети върху рибната и мидена фауна в Черно море и Дунав

Траловете ще нанесат непоправими щети върху рибната и мидена фауна в Черно море и Дунав

Половината от есетровите риби в река Дунав са изчезнали през последните десетилетия

На 29 април в Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе семинар – дискусия на тема „Синият пояс на България – Дунав и Черно море”. Началният час е 17.00, а мястото е новата конферентна зала в северното крило на Ректората.

Организаторите от университетския клуб UNECO припомнят, че Черно море и река Дунав са от особено значение за цяла Източна Европа и те трябва да бъдат разглеждани като стратегически  обекти. Потенциалът им е огромен в областта на транспорта, туризма, спорта и селското стопанство. България, със своето географско положение, има ключова роля в използването  и опазването на тези ресурси. Това се налага, тъй като: рибните ресурси се изчерпват главоломно и това създава сериозни проблеми на местните общности; управлението на бреговете е хаотично и без научен подход, което води до унищожение на влажни зони, презастрояване и заличаване на местните традиции; големи индустриални проекти застрашават екологията на тези територии и акватории.

Половината от есетровите риби в  река Дунав са изчезнали през последните десетилетия, а специалистите предвиждат в следващите 30 години да изчезнат и останалите. Промишленият риболов отдавна е отстъпил на хоби-риболова, поради изчерпването на рибните пасажи в иначе все още богатата на биоразнообразие (над 100 вида риба) втора по дължина река в Европа, допълват от UNECO.

Темите на семинара са:

- Кога България ще създаде първите защитени акватории за фауната, обитаваща Дунав и Черно море?
- Дали Дунавската стратегия ще подобри ситуацията на европейската река или ще я влоши, като подпомогне удълбаването на реката и изграждането на големи хидро-енергийни проекти?
- Ще се противопостави ли общността и зоконотворците на искането от единствената риболовна браншова организация в България за узаконяване на дънните тралове?

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.