1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. В гр. Бургас се проведе обществено обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за рибарство и аквакултури

В гр. Бургас се проведе обществено обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за рибарство и аквакултури

Вече една година се водят преговори от страна на МХЗ и ИАРА с представители на браншовите организации относно настоящите промени

Основните мотиви за промяна на Закона за рибарство и аквакултури са избягване на нелоялната конкуренция и усилията на правителството върху засилване контрола и проследяване по цялата хранителна верига в това число и в сектор "Рибарство" от страна на Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров по време на обществено обсъждане на проектозакона за изменение и допълнение на Закона за рибарство и аквакултури, което се проведе в гр. Бургас.

„Промените в закона, които са правени досега, са били инцидентни”. През последните няколко години стана ясно, че много неща в него не са в синхрон с други държави, както и с икономическата обстановка в страната. Вече една година се водят преговори от страна на МХЗ и ИАРА с представители на браншовите организации относно настоящите промени, уточни зам.-министър Димитров.

На срещата бяха обсъдени предложенията по различните точки от проектозакона. Браншовите организации изказаха мнения около отпадането на ограниченията и определяне на специални зони за тралиране. Поставени бяха и въпроси за усвояване на ресурси от квотирани видове като калкан и цаца и делегиране на държавни функции и права на браншовите организации, както и регистрационните режими.

Общественото обсъждане се проведе по инициатива на народните представители от ПП ГЕПБ – Стоян Гюзелев, Димитър Бойчев и Иван Алексиев и бе продиктувано от приемането на закона на първо четен от Народно събрание.

В срещата участваха също изпълнителният директор на ИАРА Ивайло Беров, областният управител на Бургас, Константин Гребенаров, кметът на Бургас, Димитър Николов, представители на браншови организации и рибари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.