1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Възможни са незначителни повишения на речните нива

Възможни са незначителни повишения на речните нива

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес няма да вали, а във вторник вероятността за валежи е малка. В сряда на отделни места ще превали слабо, в количества до 3 л/кв.м.

През последното денонощието водните нива на наблюдаваните реки са останали без съществени изменения. Вследствие работата на хидротехнически съоръжения са отчетени по-значителни денонощни колебания на водните нива (от – 60 см до + 68 см) във водосборите на р. Огоста, р. Искър (Дунавски басейн) и р. Марица (Източнобеломорски басейн). Поради ниските температури и малките водни количества в отделни участъци на реките в Дунавския басейн е регистрирано образуване на брегови лед.

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около и под праговете за средни води. Около прага за високи води е водното количество в основното течение на р. Марица при Пловдив.

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от – 17 см до + 17 см

Черноморски басейн: няма регистрирани изменения

Източнобеломорски басейн: колебания от – 60 см до + 68 см

Западнобеломорски басейн: колебания от – 6 см до + 6 см


Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес и утре, в резултат на частично снеготопене, ще има незначителни повишения на водните нива на всички реки в басейна. На 4 януари незначителни повишения, в резултат на снеготопене се очакват главно във водосборите на реките Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки от басейна.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че воднити количества днес и утре ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. На 4 януари вследствие на частично снеготопене ще има незначително покачване на водното ниво на реките във водосбора на р. Искър. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 2, 3 и 4 януари, че водните количества ще бъдат около средно многогодишните стойности. Днес водните нива във водосбора на р. Янтра ще останат без съществена промяна. На 3 и 4 в резултат на снеготопене се очакват незначителни повишения на речните нива. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 2, 3, 4 и 5 януари водните количества ще бъдат около и под средно многогодишните стойности. От днес и през следващите 3 дни във водосбора се очакват незначителни повишения на речните нива, вследствие снеготопене. В първия ден, главно в горните и средни части на водосбора, а от 3 януари и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни вследствие на частично снеготопене се очакват незначителни повишения на водните нива главно във водосборите на Добуджанските и южночерноморските реки в басейна.

Източнобеломорски басейн: днес и в следващите 2 дни са възможни краткотрайни повишения на речните нива в басейна, вследствие на снеготопене. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще бъдат под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества ще бъдат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива в басейна ще останат без съществени изменения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.