1. Начало
  2. Новини
  3. Горско стопанство
  4. Всички гори ще бъдат инвентаризирани, независимо дали са били обект на инвентаризация в предходни години

Всички гори ще бъдат инвентаризирани, независимо дали са били обект на инвентаризация в предходни години

Промяната е безвъзмездна и се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите според разпоредбите на Закона за горите

Изпълнителна агенция по горите ще възлага дейности по инвентаризация на горите, включително в земеделски земи, независимо дали са били инвентаризирани в предходна инвентаризация. Това стана ясно след проведена днес среща в ИАГ между представители на Агенцията и дружествата, които извършват дейностите по инвентаризация и планиране в горските територии. Целта на срещата беше да бъдат дискутирани въпроси и теми, свързани с инвентаризацията и устойчивото управление на горите, извън горски територии. 

Експертите подчертаха, че само в горски територии могат бъдат провеждани лесовъдски мероприятия, които позволяват устойчиво стопанисване.

"Някои общини като Борино, Брезово, Девин, Кирково, Кочериново, Котел, Монтана, Радомир, Своге и Трън, които са собственици на земеделски имоти с характеристика на гори, оцениха създадената със закона възможност и предприеха действия в тази посока", подчерта инж. Мирослав Маринов, изпълнителен директор на ИАГ по време на дискусията. Той заяви, че през настоящата година е променено предназначението на повече от 200 хиляди декара - имоти, които имат характеристиките на гора, но същите са земеделска територия по начин на трайно предназначение. Тази цифра надхвърля общата територия на променилите предназначението си гори в земеделски земи за последните 10 години.

Ще продължат усилията на Агенцията за увеличаване броя и площта на имотите, чието предназначение се променя от земеделска в горска територия, по указания в Закона за горите ред, включително чрез указания до държавните предприятия, общините и другите собственици на такива имоти относно възможностите и ограниченията при ползването на имотите.

Промяната е безвъзмездна и се извършва със заповед на министъра на земеделието, храните и горите според разпоредбите на Закона за горите.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.