1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. 70% скок на цените на свинското в Китай

70% скок на цените на свинското в Китай

Цените на свинското месо в Китай са скочили с 69.3% през септември спрямо същия период на миналата година, предава CNBC, уточнявайки, че повишението идва в момент, когато страната продължава да се бори с недостига на този хранителен продукт. Ситуацията възникна вследствие на разразилата се африканска чума по свинете.

Поскъпването на свинското месо през септември е повече отколкото през август, когато цените са скочили с 46.7% на годишна база, сочат данни на Китайското национално статистическо бюро. 

Увеличението на цените на свинското е било основен двигател за цялостното поскъпване на потребителските продукти в страната. През септември индексът на потребителските цени в страната се е увеличил с 3% спрямо същия период на предходната година – най-високият за почти шест години, според Reuters. 

Междувременно фабричните цени, измерени с индекса на цените на производителите, паднаха с 1.2%. 

Според прогнозните анкети на Reuters сред икономисти очакванията бяха потребителските цени в Китай да нараснат с 2.9% през септември, а цените на производителите да паднат с 1.2%.

Китай е водещият световен производител и потребител на свинско месо. Продуктът е основен за местните и скокът на цените през последната година удари портфейлите на много потребители във втората по големина икономика в света. Властите определиха казуса около предлагането на свинско месо в страната като „основна политическа задача“ миналия месец. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.