1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. България ще има право на 21 мнл. евро помощи за подпомагане на хората, които са в най-голяма нужда

България ще има право на 21 мнл. евро помощи за подпомагане на хората, които са в най-голяма нужда

Необходими са специални договорки с благотворителни организации и фондации, които да разпределят храните

Европейската комисия (ЕК) одобри допълнителни 386,5 млн. евро в тазгодишния бюджет на общността за подпомагане на хората, които са в най-голяма нужда. Парите са предназначени основно за храна. Това стана ясно по време на вчерашния обеден брифинг на ЕК.

Така общата сума, с която ще разполагат фондовете на ЕС, се увеличава до половин милиард евро. Средствата ще се използват за подпомагане на 18-19 млн. европейци от общо 20 държави.

Най-много средства ще получат Италия (95,6 млн. евро) и Испания (80,4 млн. евро). 75 млн. евро са предназначени за Полша, а 70 млн. евро - за Франция. Според решението на ЕК, България ще има право на 21 мнл. евро помощи.

Според постановление на Съда на ЕС от 2011 г., храните не могат да се осигуряват от свободния пазар, а само от обществените запаси. Тогава средствата, които бяха предвидени за България, бяха едва 4,1 млн. евро.

"Не е необходимо национално съфинансиране, за да могат тези средства да бъдат усвоени", коментира говорителят на ЕК Роджър Уейт. Той обаче допълни, че са необходими специални договорки с благотворителни организации и фондации, които да разпределят храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.