1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Един тон сирене е било унищожено от БАБХ заради наличието на опасен токсин

Един тон сирене е било унищожено от БАБХ заради наличието на опасен токсин

Завишените стойности на афлатоксина са били открити във ферма и мандра, намиращи се в Ловешка област

Един тон сирене е било унищожено от Агенцията по безопасност на храните заради наличието на опасен токсин, съобщи bTV. Става въпрос за така наречения афлатоксин – гъбичка, която се разпространява по фуражите и оттам заразява млякото и преработените продукти за крайните потребители. По данни на Световната здравна организация (СЗО) този токсин повишава риска от рак на черния дроб.

Завишените стойности на афлатоксина са били открити във ферма и мандра, намиращи се в Ловешка област. Засегнати от опасната гъбичка са били селата Горан и Радювене.

Токсинът е открит при рутинни изследвания на млякото в мандрата. Фуражът, който е първоизточник на заразата, не се продава от търговци. Гъбичката се е появила, след като храната за животните не е била съхранявана правилно и се е появил мухъл, от който се образува афлатоксинът.

По данни на агенцията опасните млечни продукти не са били консумирани от хора, тъй като са предприети навременни действия по унищожаването им. В момента се провеждат общоселски събрания, за да се уведомят местните хора, които може да са произвели домашни продукти от заразеното мляко.

От Агенцията по храните успокоиха, че заразата не е излязла извън границите на областта и млякото не е ползвано в други производства. Последните изследвания и проби в Ловешко са отрицателни и разпространението на опасния токсин е овладяно.

През февруари 2007 г. инспектори от РИОКОЗ-Варна откриха два контейнера със сурови фъстъци от Гамбия, които съдържаха между 50 до 60 пъти повече афлатоксини от нормата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.