1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Експерти: Търсенето на мляко на глобалните пазари ще остане високо

Експерти: Търсенето на мляко на глобалните пазари ще остане високо

Снимка:

С големи разлики в цените и стабилен пазар се характеризира млекопреработвателният сектор през 2013 г.

С големи разлики в цените и стабилен пазар се характеризира млекопреработвателният сектор през 2013 година, информира порталът agrarheute.com. Разликата между най-високата и най-ниската цена на млякото през миналата година достига почти 10 цента. Най-много - 44,11 цента за литър са плащали мандрите в Италия, а най-малко във Франция - 34,60 цента за литър. В сравнение с ноември, когато производствените цени на млякото в ЕС са достигнали своя пик от 40,55 цента за литър, през декември е регистриран лек спад с 0,7 цента до 39,89 цента за литър. И въпреки това подобна цена е със 17% по-висока в сравнение със същия период на 2012 година. По данни на Холандския земеделски съюз и през 2013 година в рамките на ЕС се е запазила тенденцията за големи различия в изкупните цени на млякото.

От анализа на пазара става ясно, че увеличените цени на млякото при производителите е довело до чувствителен ръст в доставките. Така в холандските мандри през изминалата година са били доставени 12,2 млн. тона суровина (+4,9%), което е най-голямото количество от 1985 година насам. Между април и декември 2013 година германските млекопреработватели са получили с 2,7% повече мляко на годишна база, пише agronews.bg.

Търсенето на мляко на глобалните пазари по мнението на експертите ще остане високо. Цените на сиренето и сухото мляко ще са с между 20 и 25% по-високи в сравнение с 2013 година. През последната седмица в търговията с масло се наблюдава известно влошаване, но котировките все пак остават с 10% над миналогодишните нива. Известен натиск върху цените може да се очаква, когато достигне пикът в производството на мляко в Северното полукълбо в края на март 2014 година.

Анализът на пазара е изготвен на базата на данните от 16 от най-големите мандри в Европа за стандартно мляко с масленост от 4,2%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.