1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ЕС осигурява средства за програми за здравословно хранене в училище

ЕС осигурява средства за програми за здравословно хранене в училище

Координатор на програмите в България е Държавен фонд "Земеделие"

Европейският съюз осигурява субсидии за програми за здравословно хранене и подобряване на навиците за хранене в училище. Това каза Зинаида Златанова, ръководител на Представителството на Европейската комисия у нас, цитирана от Агенция "Фокус".

Златанова поясни, че у нас се реализират две схеми - за раздаване на мляко в училищата – „Училищно мляко” и тази за предлагане на плодове – „Училищен плод”. Чрез тях Европейският съюз всъщност осигурява субсидия, за да могат учениците да консумират отбрани млека и плодове и зеленчуци в училище, а координатор на тези две програми в България е Държавен фонд "Земеделие". „Искам да призова повече училища и детски градини да се включват, защото тези субсидии са предназначени за тях. Правилата за кандидатстване се изработват в Държавен фонд земеделие. Процесът е децентрализиран и управлението се осъществява в България. Сигурна съм, че държавният фонд може да даде много изчерпателна информация за всеки, който се интересува”, коментира Златанова.

На 21 октомври ще бъде отбелязан Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца. „Факт е, и колегите специалисти по хранене и диетология изнесоха данни, че проблем има и той е в цяла Европа. Той е свързан с нерационалното хранене, със затлъстяването сред децата и младежите. Това не е нещо, което не може да се оправи за един ден, но е важно да има съзнание и информация в обществото по тези въпроси. Именно за това ние поредна четвърта година събираме между 400 и 600 деца, които биват обучавани, за да разказват на своите връстници и да могат да разпространяват тези свои знания сред децата”, коментира Златанова.

За първи път тази година в инициативата освен уроците по здравословно готвене и хранене за деца са подсигурени и спортни занимания, които ще се ръководят от известни български спортисти, а така също и от доброволци от НСА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.