Китай забрани консумацията на диви животни

Ограничават се и ловът, търговията и транспортът, съобщава китайската телеграфна агенция

Строга забрана за консумацията и продажбата на диви животни издадоха от Постоянната комисия към Народния конгрес в Китай. С това парламентът реагира на разпространението на коронавируса в страната и следва подобна забрана, издадена от службите за контрол на пазарите за храни в края на миналия месец.

Забраната се отнася и за диви животни, отглеждани специално за консумация, както и за такива, държани в клетки със същата цел. Ограничават се и ловът, търговията и транспортът, съобщава китайската телеграфна агенция. На строги проверки ще бъде подложено и използването на диви животни за научни цели или за медицински експерименти. Всеки отделен случай трябва да се регистрира и подлежи на специално разрешение. Постоянната комисия, която заседава между ежегодните пленарни сесии на Народния конгрес, настоява и за по-строг контрол по места, особено в селските региони, където дивите животни свободно се продават по пазарите.

Учените са на мнение, че сегашната епидемия от коронавирус Ковид-19 е тръгнала от прилепи, които са преносители на заразата. Такъв беше и случаят с вируса Сарс преди 18 години. Смята се, че между прилепите и човека е имало междинен гостоприемник на вируса, който обаче все още не е установен. Медиците в Китай предполагат, че заболяването е тръгнало от пазар в изолирания сега град Ухан, където се продаваха прилепи и други диви животни. 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.