1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мария Габриел: Първите резултати от приноса на ЕС към изпълнението на Целите на хилядолетието трябва да ни отведат към приоритетите за бъдещето

Мария Габриел: Първите резултати от приноса на ЕС към изпълнението на Целите на хилядолетието трябва да ни отведат към приоритетите за бъдещето

Снимка:

"Да" на диференцираните партньорства, само ако са въз основа на неутрални и обективни показатели

В първия ден от 25-тата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС в Брюксел се проведе дебат с комисар Андрис Пиебалгс, отговарящ за политиката за развитие.   

Евродепутатът Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) участва в обсъжданията с еврокомисаря по въпроса за европейската политика за помощ за развитие в контекста на Целите на хилядолетието за развитие. Предвид наближаването на крайния срок, изтичащ през  2015 г., тя отправи въпрос към Комисията дали се предвижда оценка на приноса на европейската политика за развитие към изпълнението на Целите на хилядолетието за развитие с цел изграждане на стратегия за периода след 2015 г.

Комисар Пиебалгс информира, че в момента Европейската комисия актуализира резултатите от оценката на приноса на ЕС към Целите на хилядолетието за развитие, проведена през 2010 г. В тази оценка се отчитат показатели като броя на бенефициентите по социални програми, свързани с предоставянето на хранителни продукти, броя на ваксинираните или записани на училище деца и др. Очаква се актуализираната оценка да бъде публикувана през септември 2013 г.

Андрис Пиебалгс подчерта, че в съобщението на Комисията "Достоен живот за всички", представено през февруари, се очертава стратегията на ЕС за развитие за периода след 2015 г. Твърде рано е да се опише точно рамката, която ще бъде приета, но ЕС вече е ангажиран със стратегия за повишаване на ефективността на неговия принос, по-специално в рамките на партньорството АКТБ-ЕС с програмата за промяна. Тази стратегия има няколко принципа на действие: концентрация на помощта в три сектора на дадена страна, координирана от ЕС; по-голяма съгласуваност между различните политики на ЕС; диференцирани партньорства за целевите ресурси там, където са най-необходими за постигането на Целите на хилядолетието за развитие.

Мария Габриел повдигна въпроса за критериите, по които ще бъде направено разграничението между партньорските държави от АКТБ с цел да се определи къде нуждите са най-големи. Тя подчерта, че в Споразумението от Котону няма правно основание за такъв принцип на разграничаване. Ето защо показателите трябва да отразяват действителността и различията, които се наблюдават.

В отговор комисар Пиебалгс заяви, че диференциацията ще бъде извършена чрез комбинация от обективни показатели. Използването на множество показатели като БВП (брутния вътрешен продукт), ИЧР (индекса за човешко развитие), нестабилността на дълга и коефициента на Джини (за неравенство в разпределението на доходите) ще спомогне за разпределянето на ресурси там, където са най-необходими. Андрис Пиебалгс подчерта също, че диференциацията не изключва някои страни от помощта за развитие, тъй като всяка от страните от АКТБ остава обвързана с ЕС с двустранни или регионални споразумения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.