Изследвания, проведени от новозеландска фармацевтична компания показват, че определен протеинов комплекс, извлечен от прясно непастьоризирано мляко, може да предпази клетките в човешкия организъм от Ковид-19.
Според учените т.нар. "имунозащитен протеин", състоящ се от няколко млечни белтъчини, може да потиска възпаленията и да действа антимикробно и като антиоксидант.
Потвърждение на теорията дава и американска лаборатория, според която имунозащитния протеин предпазва клетките от коронавируса, а може и да се прилага като лекарство в случай на зараза, намалявайки тежестта на симптомите.
"По-ранни изследвания показаха, че протеинът действа като бариера и усилва имунната система, така че е ефективен в борбата срещу инфлуенца А и херпес симплекс", обясняват от новозеландската фирма.
Въпросният протеинов комплекс съдържа повече от 50 активни млечни белтъчини и именно тази комбинация го прави по-ефикасен, отколкото отделните му части, като лактоферин или лактопероксидаза. От компанията съобщиха, че започват клинични тестове, които да послужат за разработката на медикамент срещу вируса.