1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. МС отпусна 700 хил. лева в бюджета на БЧК

МС отпусна 700 хил. лева в бюджета на БЧК

Средствата са предназначени за изпълнение на плана за разпределение на храни от интервенционните запаси на ЕС

Министерският съвет отпусна на Българския червен кръст (БЧК) 700 хил. лева от централния бюджет, предназначени за изпълнение на плана за разпределение на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз. По този план се разпределят храни за най-нуждаещите се лица.

С 700-те хил. лева ще бъдат покрити транспортните и административни разходи на БЧК, както и на разходите за съхранение на продуктите.

Целта на програмата за разпределението на храни от интервенционни запаси на ЕС е да бъдат подпомогнати най-бедните слоеве от населението чрез безплатно раздаване на храни. По този начин се реализират и неизползваните запаси от земеделски продукти. България е част от програмата от 2009 година насам. По нея бяха раздадени общо 54 млн. кг  храни и хранителни продукти на стойност 89,3 млн. лева. През годините помощ са получили общо над 1,28 млн. души.

С Регламент №1020/2012 г. Европейската комисия реши за реализиране на програмата в България през тази година да отпусне общо 17,9 млн. евро. Предвижда се закупуване и раздаване на 11 вида продукти – ориз, брашно, спагети, захар, олио, фасул, леща, конфитюр, пчелен мед, вафли и картофено пюре. Тази година към бенефициентите по програмата са добавени две нови групи и така хората с право на помощи от интервенционните запаси на ЕС в нашата страна става 331 хил.

Планът ще бъде реализиран в партньорство между МЗХ, ДФ „Земеделие”, БАБХ, Агенцията за социално подпомагане, местните власти. Логистиката по програмата и доставянето на храните във всички общини на страната се изпълнява от БЧК.

 

Етикети БЧК, бюджет, пари, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.