1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Открити са следи от минерални масла в бебешки храни

Открити са следи от минерални масла в бебешки храни

Продуктите ще бъдат изтеглени от магазините в Германия и Австрия

Следи от минерални масла бяха открити в бебешки храни, продавани в Германия. Данните са предоставени от потребителска организация, която е тествала различни продукти. В повечето от тях са установени замърсявания с ароматни въглеводороди.

Лабораторният анализ на бебешките храни, предвидени за кърмачета, показва съдържание на въглеводороди между половин и 3 милиграма на килограм. Потребителската организация изтъква, че няма законово определена горна граница, но настоява за нулева толерантност при тези вещества.

Въпреки че не съществува непосредствен риск за здравето на бебетата, от организацията искат спирането на продажбите на въпросните продукти и изтеглянето им от магазините в Германия и Австрия. Към родителите е отправен призив да избягват тези храни.

Замърсените продукти са произведени от две различни компании, една швейцарска и една германска. Засега и двете не са коментирали резултатите от тестовете. От Сдружението на германската хранителна промишленост излязоха със становище, че спазването на нулева толерантност не е възможно, тъй като въглеводородите се срещат и в природата и не могат да бъдат изцяло избегнати.

В повечето случаи следите от минерални масла идват от опаковките, най-често от такива, направени от рециклирана хартия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.