1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Разхищението на храна струва 750 милиарда долара годишно

Разхищението на храна струва 750 милиарда долара годишно

Проблемът е глобален

Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) призова днес за намаляване на разхищението на храна, което струва 750 милиарда долара годишно, с цел борба срещу глада, предаде АФП. Призивът бе отправен на конференция в Букурещ.

Да се намали разхищението и загубите на храна специално в най-слабо развитите страни е един от приоритетите на ФАО, посочи организацията в документ, разпространен при откриването на регионална конференция на ФАО в Букурещ, пише БТА.

Според организацията с централа в Рим близо 1,3 милиарда тона храна или една трета от световната продукция се разхищава всяка година. Ограничаването на тези загуби най-общо се разглежда като обещаващ път за изкореняване на глада и би могло значително да подобри условията на живот в развиващите се страни, където дребните земеделски производители живеят на ръба на несигурността, отбелязва ФАО.

Ако разхищението и загубите на храна се намалят наполовина, би било достатъчно да се увеличи с 25 процента обемът на необходимата храна до 2050 г., за да се изхрани световното население, вместо с 60 процента, според сегашните оценки, посочва организацията. Става дума за осъществима цел от техническа, икономическа, екологична и обществена гледна точка, преценява ФАО.

Разхищението на храна е глобален проблем, но характерът му се различава според нивото на развитие на страните, отбелязва Степан Танич, експерт на организацията. В развитите страни разхищението е свързано най-вече с предпочитанията на потребителите, докато в по-слабо развитите страни то се дължи най-вече на неадекватни инфраструктури и технология, както и на недостатъчно образование сред земеделските производители, посочи Танич пред АФП.

Държавите сами не могат да решат този проблем, ето защо неправителствените организации трябва да действат за намаляване на хранителните загуби, заяви на кръгла маса Фридрих Вакер, представител на германското министерство на земеделието.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.