1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени

Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени

В Европейския съюз около 50% от опакованите храни съдържат палмово масло

Сирената с палмово масло задължително да бъдат обозначени и това да се следи стриктно.
Това предложи Момчил Неков в Комисията по земеделие към ЕП, която разглежда въпроса с палмовото масло и обезлесяването на горите, където то се произвежда.
Има европейско законодателство, което изисква обозначаване на вида на използваните съставки. За съжаление обаче това не винаги се спазва. Според експертни оценки, понастоящем в Европейския съюз около 50% от опакованите храни съдържат палмово масло.

Проверки на контролиращи органи в България вече неколкократно установяват, че в някои млечни продукти съотношението на палмовото масло към млякото е много голямо. Същевременно обаче тези продукти подвеждат, че това е бяло саламурено сирене. „Тази година на българския пазар беше открит продукт, които се предлага като сирене, но е приготвен изцяло от немлечни съставки“ припомни Неков. „Това е подвеждащо и дори безотговорно към потребителите и контролът трябва да зачести“ допълни той. Изследвания относно ефекта върху свойствата и ефекта от палмовото масло върху човешкото здраве продължават, но вече има изследвания, които поставят под въпрос прекомерната употреба на тази суровина. Европейската агенция по безопасност на храните наскоро проведе научен панел, на който стана ясно, че някои от съставките на растителните мазнини са токсиногенни, а учените предполагат дори и канцерогенни ефекти. Сред растителните мазнини се оказва, че съдържанието на подобни елементи е най-голямо в палмовото масло.

Темата е актуална както у нас, така и в Европа, защото палмовото масло намери приложение в други сектори на индустрията. То се използва за произвеждане например на био горива. Същевременно обаче прекомерната употреба на тази суровина води до изсичане и унищожаване на големи площи горски масиви в някои части на света. „Ниската цена на суровината привлича производството, но в крайна сметка потребителите плащат със здравето си за това. Това е социално безотговорно. Българското бяло саламурено сирене се прави от мляко и това трябва да остане така“ заяви Неков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.